1. Při prvních příznacích nachlazení snězte dva až tři stroužky česneku po dobu dvou dnů. Pokud se obáváte nepříjemného odéru z úst, kupte si česnekové tablety.

2. Připravte si zázvorový lektvar. Ke dvěma lžičkám strouhaného zázvoru a špetce mleté skořice přidejte tři hřebíčky. Přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého přimíchejte lžíci medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.

3. Dopřejte si horkou koupel s několika kapkami meduňkového oleje. Uvolní se vám dutiny.

4. Na bolavý krk a kašel je výborný zábal z rozmačkaných horkých brambor. Ten přiložte na krk nebo hruď.

5. Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaný vařený brambor. Ten si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

6. Blahodárně působí kuřecí vývar, který doplní vypocené soli a potřebné minerály.

7. Máte-li potíže s hlasivkami, vyzkoušejte ohřátou vincentku s mlékem v poměru půl na půl. Aby se účinek zvýšil, povařte v nápoji i cibuli.

8. Na uvolnění dutin si připravte vinný léčebný nápoj. Svařte 2 dl bílého vína s hřebíčkem, skořicí, medem a citronem.

9. Křen nastrouhejte najemno a smíchejte se stejným množstvím medu. Směs důkladně promíchejte a užívejte po lžičkách během dne aspoň 4krát denně. Tato kombinace má vysoký obsah vitaminů a vyznačuje se dezinfekčními a antibiotickými účinky.

10. Dutiny pročistí slivovicová koupel. Do horké vany dejte dva velké panáky slivovice a koupejte se asi 20 minut. Budete trochu omámení, ale dýchat se vám bude líp.

11. Pánové jistě ocení léčbu „medvědím mlékem“. Jde o koktejl složený z horkého mléka, medu a panáka rumu.

12. Na kašel a průdušky pomůže cibulový med. Cibuli nakrájejte na kostičky, zalijte medem a nechte v lednici do druhého dne. Cibule pustí šťávu a tou si slaďte čaj. Chuťově to není vůbec špatné.

13. Pijte čerstvé zeleninové a ovocné šťávy a bylinkové čaje. Nejlepší na chřipková nachlazení jsou: šípkový, z černého bezu a lípy, heřmánkový, fenyklový a anýzový. Ten uvolňuje hleny.

14. Při nachlazení vyzkoušejte hořčičnou koupel. Do kyblíku nalijte horkou vodu a v ní rozmíchejte celý středně velký kelímek hořčice. Koupejte nohy aspoň 10 minut. Pak si nasaďte silné ponožky a vlezte do postele.

15. Pokud vás škrábe v krku, zkuste kvalitní hořkou čokoládu. Látky, které obsahuje, dokáží působit protibolestivě a zklidňují.