Pokud půjdete s potomkem na plánovaný zákrok nebo na očkování, musí jít oba rodiče, nebo mít souhlas toho druhého, případně plnou moc či čestné prohlášení. O tom vás Blesk informoval už včera. Jenže to není všechno. Přečtěte si, jaké další souhlasy a formuláře ještě budete potřebovat a co všechno nadiktoval zákon lékařům. Zakládat do dokumentace pacienta teď totiž budou mnohem víc písemností než dřív.

Souhlas jednoho z rodičů u dětí starších 15 let

Abyste nemuseli pokaždé se svým puberťákem k lékaři s každým nachlazením, napište souhlas, že může chodit sám. Lékař ho založí do dokumentace dítěte.

Určení oprávněné osoby, která má právo na informace o zdravotním stavu nezletilého, při doprovodu k lékaři:

Aby mohli k lékaři jít s dítětem prarodiče, váš druh, teta, sourozenec, případně nepříbuzná osoba, která může dítě do ordinace doprovázet, musíte tuto osobu určit písemně.

Pozor: Všechny souhlasy ve formě formuláře je nutné dodat písemně, protože lékař je musí zakládat do pacientovy dokumentace.

Blesk radí: Udělejte si zásobu podepsaných plných mocí

Plnou moc podepsanou od druhého rodiče se vyplatí mít doma v zásobě aspoň v pěti vyhotoveních. A to hlavně u rozvedených párů nebo pokud jeden z rodičů žije jinde. Také v případě, že rodič pracuje přes týden mimo domov, bude nastupovat výkon trestu nebo odjíždí na nějakou dobu do zahraničí.

Co vám hrozí, když zfalšujete plnou moc

Musíte s dítětem na nepovinné očkování a druhý rodič není momentálně k dosažení. Potřebujete neověřenou plnou moc. Jenže… Vy ji nemáte, a tak jednoduše plnou moc za toho druhého podepíšete. „To v žádném případě nedoporučuji,“ varuje právnička Daniela Kovářová a dodává, že člověk, který plnou moc zfalšuje, se dopouští podvodu. „V případě, že se dítěti něco po zákorku stane, hrozí velké riziko, že se druhý rodič bude domáhat náhrady škody,“ uzavírá Kovářová.

PLNOU MOC SI STÁHNĚTE ZDE!

 

VÝZVA! Dolehla na vás zdravotnická reforma? Své zážitky a postřehy zasílejte na e-mailovou adresu: iva.dvorakova@blesk.cz