„Když jde nevidomý například na plánovanou operaci žlučníku, nemůže se v bolestech starat ještě o svého psa. Předpokládám, že ho nechá doma,“ říká Vobrová.

„Každý musí pochopit, že vodicí pes nemůže plnit svoji funkci třeba na operačním sále, na ARO, JIP,“ potvrzuje Karla Havlíková z Baťovy nemocnice ve Zlíně. Určitá omezení budou muset majitelé vodicích psů překousnout i v lázních.

„Vstup do bazénu, infrasauny nebo solné jeskyně bychom nabídnout nemohli,“ dodává ředitel Martin Kubelka z Lázní Poděbrady. „Skladbu procedur ale přizpůsobíme tak, aby vodicí pes mohl být s pánem po celou dobu,“ říká.

Nový zákon však neřeší, co se psem, když se nevidomému stane úraz nebo nehoda a sanita ho odváží do nemocnice. „Pokud to bude možné, tak jej vezmeme. Tuto povinnost ale nemáme,“ říká ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. „V takovém případě voláme městskou policii, která vypomáhá např. s invalidními vozíky a normálními psy,“ dodává.

Komplikace mohou nastat mimo hlavní město

„Mimo Prahu, kde mají ty malé sanitky, kam se nevejde pomalu ani personál, mají problém,“ tvrdí Schwarz. Kromě toho by měl být pes podle předpisů v kleci nebo pásech. Lékaři se ale bojí, že by je v sanitě vystresovaný pes mohl napadnout, v krajním případě by pak při nehodě mohl volně letící pes zabít posádku sanity.