1) Mějte motivaci

Každý den se ujistěte v tom, že jste rádi, že už nekouříte. Napište si důvody, které vás k vašemu rozhodnutí přivedly a co získáte tím, že nebudete kouřit (například ušetříte spoustu peněz, budete mít zdravé srdce, snadněji vyběhnete do schodů,  hrozí vám menší riziko rakoviny…)

2) Nestresujte se

Řešili jste dřív každou stresovou situaci cigaretou? Pak se těmhle stavům snažte vyhýbat.  Nerozčilujte se zbytečně a pokud vás něco vytočí, běžte se projít na vzduch nebo zavolejte přátelům a vypovídejte se.

3) Řekněte všem, že nekouříte

Odvykání po letech kouření není zrovna procházka růžovým sadem. Proto v tom nebuďte sami! Navštivte poradnu nebo centrum odvykání kouření a požádejte rodinu, přátele i kolegy, aby vás ve vašem rozhodnutí podporovali.

4) Vzpomínky musí pryč

Odstraňte z bytu i kanceláře všechny věci, které vám kouření připomínají – cigarety, popelníky, zapalovače. Co nejméně pobývejte v zakouřeném prostředí a když jdete do restaurace, vybírejte si zásadně ty nekuřácké.

5) Místo kávy zelený čaj

Změňte svoje návyky – jestliže jste byli zvyklí dopřávat si cigaretu ke kávě nebo vínu, dávejte si místo těchto nápojů třeba zelený čaj nebo limonádu. Jestli víte, že byste při posezení v kavárně odolali jen stěží, pozvěte přátele na návštěvu k vám, nebo si jděte společně zacvičit či se projít.

6) Vyhýbejte se kuřákům

Alespoň prvních pár týdnů omezte společnost kuřáků. Jít do baru s pěti kamarády, z nichž všichni kouří, by pro vás bylo opravdu těžké. Jestliže chodí vaši kolegové na pravidelné „kuřpauzy“, rozhodně se k nim ze zvyku nepřipojujte. Omezte taky spotřebu alkoholu (v opilosti byste mohli snadno ztratit zábrany a zapálit si).

7) Žvýkejte

Přepadla vás náhle neodolatelná chuť na cigaretu? Zažeňte ji žvýkačkou nebo větrovým bonbonem, který mějte stále při ruce. Chuť na cigaretu spolehlivě zaženou i některé léky, které způsobí to, že vám cigarety začnou dokonce smrdět. Poraďte se o nich s lékárníkem nebo doktorem.

8) Odměňujte se

Překonali jste abstinenční příznaky a zvládli nekouřit týden, 14 dní, měsíc? Odměňte se za svoje úsilí a výdrž. Spočítejte si, kolik peněz jste ušetřili za krabičky cigaret a kupte si to, co vám udělá radost.