Lidé, kteří opakovaně trpí sennou rýmou, nejspíš dobře znají její nepříjemné projevy, které s ohledem na délku pylové sezóny mohou trvat i několik týdnů, či dokonce měsíců. Nejenže organismus trápí již zmíněné potíže v podobě ucpaného nosu, kýchání, svědění očí apod., ale tyto problémy mají často neblahý dopad na kvalitu života jako takového. Alergici v pylové sezóně hůře spí, únava organismu může pak mít dopad na pracovní výkon, osobní život, trávení volného času. Důležité je sennou rýmu nepodceňovat, pokud se totiž neléčí, může se rozvinout do astmatu a postihnout i průdušky.

Seno za to nemůže

Senná rýma neboli pylová alergie je stav, kdy přecitlivělý imunitní systém přehnaně reaguje na neškodné podněty, v tomto případě pylová zrna. Obvyklé příznaky připomínají zánět horních cest dýchacích, proto označení „senná rýma“. Výraz „senná“ ale není zcela přiléhavý, organismus není citlivý na seno –  sušenou trávu, ale právě na rostlinné pyly.

Ochrana především

Jako prevence pomůže kromě léků dodržování určitých pravidel a změny v chování, životním stylu. Účinným opatřením je vyhýbání se pylům – není rozumné polehávat na rozkvetlé louce nebo si zdřímnout na seníku. Média nabízejí alergikům vodítko v podobě tzv. pylových předpovědí, které udávají aktivitu a koncentraci určitých pylů v ovzduší. Při vysoké koncentraci právě „vašeho“ alergenu je lepší vyvarovat se pobytu venku. Neznamená to vůbec nevycházet, ale jen přizpůsobit zjištěné skutečnosti svůj režim a nevyhledávat zbytečně venkovní aktivity. Musíte-li už nutně ven, chraňte své oči velkými slunečními brýlemi, v autě vám pomůže tzv. pylový filtr, který zajišťuje filtraci vzduchu. Odborníci doporučují pro běžnou prevenci mýt si v pylové sezóně před spaním vlasy a častěj prát oblečení. Alergikům je rovněž lépe, pokud prší, či v blízkosti vodních ploch. Vybíráte-li místo pro letní dovolenou, je vhodnější strávit ji u moře, kde je koncentrace pylů v ovzduší nižší než ve vnitrozemí.

Odborná pomoc

Odbornou pomoc byste v případě potíží měli vyhledat v každém případě. Jen lékař správně určí, jaká opatření posílí vaši obranyschopnost a také, jaká léčba či léčiva jsou pro vás vhodná. Účinnými léčivými prostředky jsou při senné rýmě antihistaminika, přičemž moderní přípravky již nemají nežádoucí účinky v podobě únavy organismu. Léčba antihistaminiky je nejrozšířenější terapií alergické rýmy, podávají se jak sezónním, tak celoročním pacientům. Pro prevenci se doporučuje s jejich užíváním začít již před nástupem pylové sezóny. Příležitostně lze také používat spreje s obsahem kortizonu, které pomohou překonat akutní záněty. Oblíbené jsou rovněž nosní spreje, kapky do nosu, ale i v tomto případě by jejich užívání měl posvětit lékař. Úspěchy v oblasti léčby alergií má i homeopatie a také akupunktura.  

Co jste možná nevěděli:

Pyl se vyskytuje jen do výšky přibližně 1000 metrů, v 5000 metrech se s ním již prakticky nesetkáte.

Květové prachové částice uletí až 400 km, než se snesou na zem.

Velikost pylového zrnka nepřesahuje 0,05 milimetru, okem jej tak nezaznamenáte.

Z jednoho žitného klasu vyjde do vzduchu až čtyři miliony pylových částic.

K alergické reakci postačí už koncentrace přibližně 20 pylových zrn v metru krychlovém, ve vrcholném období může přitom být koncentrace zrnek i pětadvacetkrát vyšší.

Od jara do podzimu

Pyl, který ohrožuje alergiky, produkují tzv. větrosnubné rostliny, opylující se vzdušnou cestou (především trávy, stromy a plevele). Ve střední Evropě začíná pylová sezóna časně zjara díky pylům stromů (např. břízy, olše, lísky), počátkem léta se přidají trávy, obilí a plevele. V období vrcholícího léta a časného podzimu jsou hlavní alergizující složkou v ovzduší pyl bylin a spory plísní. Vrchol pylové sezóny přitom připadá na přelom mezi jarem a létem.