Zejména s elektronikou se tento rok doslova roztrhl pytel. Ani zvýšené úsilí dopravních společností nezaručí včasné doručení všech dárků. Většina e-shopů se proto dávno vzdala ambicí dodávat dárky objednané po 19. prosinci. Jedinou jistotou tak zůstávají kamenné prodejny, kde čekání na dopravu odpadá.

Podobně to vidí také paní Jana, které jsme se zeptali v brněnské prodejně OKAY. Na objednání dárků z e-shopu letos ani nemyslí, raději rovnou vyrazila na prodejnu. Minulý rok si totiž na poslední chvíli objednala přes e-shop a pod vánočním stromečkem jí zbyly jen oči pro pláč, protože dárky nedorazily včas. „Internetové obchody mi nevadí, ale na poslední chvíli je to opravdu riziko. Těsně před Vánoci už dárky kupuji jenom na prodejnách, to je skutečná jistota!“ vysvětluje paní Jarmila, která si odnesla nový mobil a tablet.

prodejně OKAY jsme potkali také pana Zdeňka. Ten se vyjádřil, že internetové obchody ani nevyužívá. „Kvůli dlouhé pracovní době nemůžu jen tak přebírat zásilky. Navíc chci všechno nejdřív vidět na vlastní oči. Pak jen zaplatím a všechno si odnesu s sebou. Je to nejjednodušší, “ dodává pan Zdeněk.

Velké obchody věnují prodejnám velkou pozornost. Všech bezmála 90 poboček OKAY bude například otevřeno i během svátků. „Na našem e-shopu garantujeme včasné dodání, i když objednáte ještě 22. prosince. Ale mnoho lidí preferuje rychlé nákupy na prodejnách. Proto máme otevřeno i na Štědrý den, takže vyhovíme i těm největším opozdilcům,“ říká ředitel prodeje Aleš Reiter.