Na nejčastější chyby mladých uchazečů o práci 1248125:gallery:true:trueupozorňuje Ondřej Hlaváček, ředitel Neumann & Partners, poradenské společnosti pro oblast lidských zdrojů.

1. Nereálné požadavky na plat

Mladým lidem bez letité praxe leckdy chybí soudnost i pokora, čímž si zavírají dveře do mnoha zajímavých firem. Žádají sumy, které vůbec neodpovídají jejich hodnotě na trhu práce nebo konkrétní pozici.

Co na to odborník:  Ambice jsou zdravé, ale je vhodnější, když si je absolventi naplánují v dlouhodobějším časovém výhledu. Kariérní růst má být přirozený a postupný. Absolventi by si měli uvědomit, že nikdy nepřekročí svůj stín a nemohou předbíhat sami sebe.

2. Nedočkavost

Nedočkavost často plyne z  nezralosti uchazečů, kteří právě opustili školu. Životopis pětadvacetiletého vysokoškoláka s praxí ve třech různých firmách vypovídá o netrpělivosti a nestálosti takového člověka, což u zaměstnavatelů nebudí zrovna dobrý dojem.

Co na to odborník:  V některých mladých oborech, jako je například IT, můžou mladí a po úspěchu hladoví zaměstnanci vyrůst poměrně rychle. U tradičních, léty prověřených oborů, však bude postup pomalejší. Úspěch si tu lidé musejí většinou vydobít  poctivou mravenčí každodenní prací. Samozřejmě se vyplatí také loajalita ke svému zaměstnavateli.

3. Strach z neúspěchu

Přehnané sebevědomí absolventů není na místě, zrovna tak ale nepůsobí dobře nezdravě silné obavy z neúspěchu. Strach z nenaplnění představ svazuje ruce a člověk může u pohovoru působit jako ustrašený králíček. A to personalistu neoslní.

Co na to odborník: Na druhou stranu každý neúspěch posiluje vědomí, pokud ho člověk dobře vyhodnotí Jestli se z něj čerství uchazeči o zaměstnání poučí, jen to přispěje k jejich duševní zralosti, která je pro mnoho zaměstnavatelů velmi atraktivní.

4. Nulová odpovědnost

Mladí kandidáti by se měli při vstupu na trh práce chovat zodpovědně. Někdy rozešlou odpovědi na desítky nabídek práce a pak mají „guláš“ v absolvování pohovorů. Přijít pozdě na domluvenou schůzku je ale velký přešlap, nedostavit se vůbec většina firem neodpouší. Někdy se dokonce stává, že absolvent podepíše pracovní smlouvu, ale nakonec do práce nenastoupí.

Co na to odborník: Takové chování vnímá každý zaměstnavatel či zprostředkovatel velmi citlivě a většinou je zaznamenán v osobní kartě kandidáta. Uchazeči si často vůbec neuvědomují, že profesní život je dlouhý a že neodpovědné a neslušné chování se může třeba po deseti letech v nejméně vhodnou dobu obrátit proti nim.