Někomu se nástupní plat zvedl jen o pár korun, někteří šťastlivci si ale přilepšili hned o několik tisíc. A jen hrstka profesí je na tom hůře než před rokem. Nejhůř dopadl při platovém porovnání bankovní specialista. Oproti loňsku si pohoršil o téměř sedm procent, což u něj dělá téměř tři tisíce korun. Naopak absolutní jedničkou tabulky je trenér obchodních dovedností, kterému plat povyskočil skoro o pět tisíc měsíčně.

„Trenér obchodních dovedností zaučuje nové kolegy na pozice obchodních zástupců. Pro některé firmy je tedy velmi důležitý a proto si jej patřičně cení,“ popisuje Tomáš Dombrovský, mluvčí Práce.cz důvod, proč zrovna tuhle profesi si šéfové hýčkají. Kromě toho lidí, kteří tuto práci výborně zastanou, na trhu příliš mnoho není, a tak i to zvedá hodnotu jejich práce.

Do první pětice povolání, který se nejvíc zvedl nástupní plat, patří i karosáři, laboranti, dispečeři a šéfkuchaři. „Nabízené nástupní mzdy odráží poměr nabídky a poptávky na trhu. V profesích, kde je kvalifikovaných uchazečů nedostatek, je obvykle tlak na určitý růst mezd,“ vysvětluje Dombrovský důvod, proč zrovna přestavitelé těchto profesí si polepšili nejvíc.

Pokud se vám platy v tabulce zdají příliš nízké nebo vysoké, je do dané tím, že se jedná o průměrné platy napříč celou republikou a ve firmách všech velikostí. „S ohledem na konkrétní region a firmu tak mohou být poměrně výrazné rozdíly směrem nahoru i dolů,“ doplňuje mluvčí. Plat třeba laboranta nebo dělníka se tak může v rámci republiky lišit od uvedených cifer až o několik tisíc korun. Záleží na tom, jestli právě lidí v téhle profesi je dané oblasti nedostatek nebo naopak nadbytek.

100 profesí: Kolik braly před rokem a kolik berou teď - ZDE

 

Jedná se o nástupní mzdy nabízené firmami v pracovních inzerátech a je to průměr za firmy všech velikostí z celé ČR.