„Lidé se často diví, proč jsou některé profese tak mizerně finančně ohodnocené. V zásadě se dá říct, že čím bude pro zaměstnavatele snazší zaškolit nového zaměstnance po nástupu do práce, tím nižší bude nabízený plat,“ vysvětluje Petr Král z pracovního portálu Agentka.cz. Podle něj například prodavačku v supermarketu trvá naučit, co má dělat, řádově hodiny. „Je tedy velmi snadné ji v případě nespokojenosti nahradit, čímž klesá její cena,“ dodává Král.

Asi nejvíce tak můžou o svém výdělku vyjednávat obchodní zástupci a programátoři. „Na pracovních serverech Jobs.cz a Prace.cz jsou nejčastěji vystavovány právě pozice v prodeji a obchodu,“ potvrzuje Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která oba portály provozuje.

Pokud tedy přemýšlíte o rekvalifikaci a máte rádi výpočetní techniku, určitě neuděláte chybu s prací programátora nebo vývojáře. Firmy se o ně perou a často »lanaří« už studenty vysokých škol.

15 stálic na trhu práce

*Administrativní pracovník – podpora ostatních profesí ve firmě bude vždycky nezbytná. Sekretářky, recepční, asistentky a další administrativní profese jsou dlouhodobě na předních příčkách zájmu firem.

Plat: 14 – 25 000 Kč

*Bankovní poradce – i přes potíže bankovního sektoru jsou bankovní poradci stále žádaní, v podstatě jsou »obchodníci« v tomto oboru. Kvalitní správa osobních a firemních financí je a bude vždycky žádaná.

Plat: 24 – 41 000 Kč

*Číšník, servírka – mají malé platy, které jsou často závislé na spropitném, a tak je u nich velká fluktuace. V pohostinstvích proto číšníci a servírky stále chybí a je po nich velká poptávka.

Plat: 8 – 11 000 Kč

*Dělník – letošní oživení průmyslové výroby výrazně zvýšilo i poptávku firem po řadových dělnících a vyučených specialistech.

Plat: 12 – 21 000 Kč

*Elektrikář – přístroje jako pračky, sušičky, myčky nádobí, televizory a DVD jsou stále složitější a člověk si je často nezvládne zapojit sám. Proto potřebuje elektrikáře.

Plat: 16 – 25 000 Kč

*IT analytik, IT konzultant – vysoce odborné profese, ke kterým je třeba mít odpovídající vzdělání. Lidí na tato místa je stálý nedostatek.

Plat: 28 – 47 000 Kč

*Konstruktér – díky růstu odbytu strojírenství i průmyslu a výroby v poslední době výrazně vzrostl zájem o vývojáře nových výrobků.

Plat: 20 – 34 000 Kč

*Kuchař – jíst se musí a restaurace jsou hlavně přes poledne plné. A místa proslulá dobrou kuchyní obzvlášť. Po dobrých kuchařích je tak neustálá poptávka.

Plat: 8 – 15 000 Kč

*Obchodní zástupce (account manager) – bez schopných obchodníků se většina firem nikdy neobejde, na prodeji produktů a služeb je založeno veškeré podnikání. V inzerátech je najdete i jako account managery.

Plat: 14 – 42 000 Kč

*Pojišťovací poradce – zabezpečit svůj život nebo majetek, ať svůj nebo firemní, je stále důležitější. Schopný pojišťovací poradce dokáže nabídnout pojistku »na míru«.

Plat: 15 – 33 000 Kč

*Pracovník call centra – oblast zákaznické podpory neustále roste. Call centra už má většina velkých firem, a tak je po vhodných pracovnících stálá poptávka.

Plat: 18 – 35 000 Kč

*Prodavač – pěšáci v oboru prodeje. Bez nich se ale žádný obchod neobejde a schopný prodavač dokáže svému šéfovi vydělat slušné peníze.

Plat: 10 – 16 000 Kč

*Programátor, vývojář – dnešní svět do velké míry »stojí« na informačních technologiích, vývojáři aplikací a systémů jsou proto stále častěji žádaní i »ne IT« firmami. V posledním roce k tomu přispívá i rozmach mobilních aplikací.

Plat: 29 – 69 000 Kč

*Řidič – na pracovních serverech pro řidiče tolik nabídek práce k dispozici není, na trhu je však o ně rvačka. Česká republika má vynikající polohu v srdci Evropy, což svědčí tuzemským spedičním firmám.

Plat: 13 – 29 000 Kč

*Účetní – přehled nad tokem financí je jednou ze základních podmínek dobrého fungování každé firmy, o účetní je proto zájem stále.

Plat: 16 – 30 000 Kč

Zdroj: prace.cz, jobs.cz, agentka.cz

Poznámka: Údaje o výši platu jsou jen orientační. Záleží na oblasti, ve které člověk pracuje (Praha většinou platí nejlépe) a konkrétní firmě. Jinde zase záleží na procentech ze zisku, tržeb nebo sjednaných obchodů.