Právě Sazka na pátek 13 chystá tradiční mimořádné slosování, o které je mezi sázejícími rekordní zájem. „Na oba pátky 13. jsme v uplynulém roce přijali dohromady téměř 1 milion sázenek. Ve srovnání s běžným slosováním si v tento den Sportku vsadí až třikrát více zákazníků. Své štěstí v tento den totiž často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají,“ říká Václav Friedmann, ředitel komunikace ve společnosti Sazka. Tento způsob uvažování potvrzuje i průzkum Sazky, ve kterém 15 % lidí uvedlo, že na pátek 13. naopak věří v pozitivní věci a splnění snů. Svůj tiket na pátek 13. můžete pohodlně podat online.

Největším postrachem je černá kočka

K určitému druhu pověrčivosti se v průzkumu Sazky přiznala skoro polovina Čechů. Seznamu nejobávanějších pověr vévodí přeběhnutí černé kočky přes cestu (42 %) a sedmileté neštěstí v podobě rozbitého zrcadla (30 %). Čtvrtina respondentů se pak obává toho, že je potká smůla právě na pátek 13.

Stejně jako se lidé bojí pověr a z nich plynoucí smůly, tak věří v celou řadu talismanů a jevů, které jim naopak přinesou štěstí. Například 55 % Čechů potají vysloví své přání při padání hvězdy na obloze. Téměř polovina lidí se pak snaží odvrátit neštěstí zaklepáním na dřevo či zuby. Stejné množství respondentů si schovává čtyřlístek s vidinou příjemných událostí v budoucnu.

Svatba na pátek 13. jen pro odvážné

Svatba, operace, pohovor nebo cestování letadlem – to vše jsou události, které by většina dotázaných v pátek 13. absolvovat nechtěla. Naproti tomu bezmála třetina Čechů považuje za dobrý nápad si v tento den vsadit Sportku. Ačkoliv je z výsledků průzkumu zřejmé, že lidé mají pátek 13. spojený s možností neočekávaných událostí, téměř 85 % respondentů naproti tomu uvedlo, že jim pátek 13. zatím žádnou smůlu nepřinesl.