Co dělat s nesrozumitelným vyúčtováním

 Nový občanský zákoník stanovil pro vyúčtování služeb jasná pravidla. Jenže vzhledem k tomu, že platí od letošního ledna, vztahují se nová pravidla až na letošní vyúčtování. Tedy na to, které dostanete za rok 2014. Pokud tedy nesouhlasíte nebo nerozumíte vyúčtování za rok 2013, musíte se obrátit přímo na majitele domu. „Dosavadní právní předpisy bohužel neobsahovaly konkrétní pravidla, jak se má rozúčtování provádět a jaké náležitosti má vyúčtování služeb mít,“ vysvětluje právník Zdeněk Burda z advokátní kanceláře Martina Kašpara. A nabízí rady, jak postupovat:

* Podejte písemnou žádost

Vlastník domu nebo bytu je jako poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit nájemci náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování a umožnit nájemci služeb pořízení kopie podkladů.

* Na nic nečekejte

Případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování musíte (pokud jste nájemník) předložit vlastníkovi neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení dokladů nájemci. Vyřízení uplatněných námitek musí být poskytovatelem služeb uskutečněno nejpozději do 30 dnů od doručení námitky.

* Obraťte se na soud

Pokud ani poté nedojde k nápravě, můžete se bránit soudní cestou.

Příští rok už bude vyúčtování jasnější

Těšte se. Nová právní úprava zavádí řadu novinek, které mají zpřehlednit vyúčtování:

* Dodávka vody a odvádění odpadních vod se rozúčtuje v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech. Tam, kde nejsou podružné vodoměry nainstalované, se rozúčtují náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody.

* Provoz a čištění komínů se bude účtovat podle počtu využívaných vyústění do komínů.

* U plateb za příjem rozhlasového a televizního signálu bude záležet na počtu kabelových zásuvek.

* Provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, popřípadě další služby se bude platit podle počtu osob v daném domě nebo bytě.

* Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě

Pronajímatel už nebude moct mlžit

Nejdůležitější povinnost vlastníka, kterou už bude muset při příštím vyúčtování splnit, je to, že bude muset uvést skutečnou výši nákladů na služby. A bude je muset rozčlenit podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi, včetně uvedení celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby. A především - výše případných rozdílů ve vyúčtování bude muset být zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování. Pokud to tak nebude, obrana bude podstatně snazší, než tomu bylo dosud.