Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nemovitosti nově: Kauce na nájem? Žádejte ji zpátky i s úroky!

Nájemníci mají podle nového občanského zákoníku více práv.
 (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
3. února 2014
12:43

Chce po vás majitel bytu za pronájem tak vysokou kauci, že se vám protáčejí panenky? Nově skutečně může chtít až šest nájmů předem. Ale pozor: Vrátit vám je musí i s úroky!


S vašimi penězi za kauci si majitel může dělat co chce. Podle nového občanského zákoníku je nemusít mít uložené na zvláštním účtu (může si je tedy poslat například na svůj běžný účet) a až vám skončí nájem, tak vám peníze musí vrátit i s úroky ve výši alespoň zákonné sazby.

Tohle ale není jediná novinka, na které nájemníci »vydělají«. Podívejte se, jaké další výhody vám, jako slabší straně, nabízí nový občanský zákoník.

Výhody pro nájemníky:

Platí i chybějící smlouva

Nově musí ke každému pronájmu být písemná smlouva. Pokud ale nic v ruce nemáte, nemůže pronajímatel tuto skutečnost namítat. Bydlíte-li v nájmu už více než tři roky, ničeho se bát nemusíte, chrání vás tzv. dobrá víra, tzn. nájem je po právu a nájemní smlouva se považuje za řádně uzavřenou. A platí pro vás i nadále podmínky, za kterých bytu užíváte.

Stop smluvním pokutám

Hrozí vám majitel bytu smluvní pokutou, když si na zeď pověsíte poličku, rozbijete mu vázu nebo ušpiníte koberec? Strach už mít nemusíte. Povinnost platit smluvní pokutu totiž z nájemní smlouvy zmizela.

Můžete si pořídit zvířecího mazlíčka

Psa, kočku nebo třeba zakrslého králíčka v bytě můžete chovat i bez souhlasu majitele. Jediné, co musíte respektovat je to, že zvíře nesmí rušit sousedy. Takže jednoho pejska ano, s chovnou stanicí byste už ale asi »narazili«.

Pronájem v pronájmu ušetří peníze

Pronajali jste si příliš drahý byt a uvažujete, jak to vyřešit? Část ho můžete dál pronajmout a nepotřebujete k tomu souhlas majitele. Podmínkou ale je, že v bytě sami bydlíte.  Takže jeden pokoj v bytě, kde žijete, pronajmout můžete, ale odstěhovat se do levnějšího a na dražším vydělávat už bez souhlasu majitele nemůžete.

Náhradu škody vyřešíte sami

Vytopil vás v pronajatém bytě soused nebo vám opilý přítel sousedky rozbil okno? Způsobenou škodu už nově nemusíte složitě řešit přes majitele bytu, ale na souseda si můžete »došlápnout« sami. Záleží už jen na vaší domluvě, jestli budete chtít opravu nebo finanční náhradu. Ušetříte tak čas a vyhnete se tak mezičlánku v podobě majitele.

V bytě můžete podnikat

V pronajatém bytě můžete klidně i podnikat, a to opět bez souhlasu majitele. Jediné, čeho se musíte vyvarovat, je tak rušení sousedů a nepřiměřené zatížení bytu.

POZOR! Přiručka, která přináší všechny novinky občanského zákoníku v oblasti nemovitostí, vychází ZDARMA již DNES  3. února jako součást deníku Blesk!Příručka Nemovitosti vychází ZDARMA již v pondělí 3. února

jana999 ( 3. února 2014 15:36 )

proto si myslím, že stačil jeden jediný zákon a to, že platí to co si obě strany spolu domluví a mají písemně ve smlouvě. Nikdo ani majitel nemá zájem šikanovat někoho kdo mu platí řádně nájem. Ale jako majitel si přeci můžu říct co v mém bytě chci, například bych nesnesla, aby mi tam někdo pěstoval nějakou jedovatou havět. Takhle se zase budou majitelé jen bát si tam někoho trvale přihlásit, je to paskvil

abzk ( 3. února 2014 14:14 )

On je celej ten občanskej zákoník kolem pronájmu na prd. Buď se dva rozumný lidi dohodnou i bez zákoníku nebo si dva trotlové budou dělat naschvály a majitel bude mít vždycky stejně navrch právě z pozice majitele, který může smlouvu kdykoli vypovědět.

ruudazvostravy ( 3. února 2014 12:18 )

Nó,voni tam chibjej daleko důležytěyší vjecy.Jesy ye třeba povoleno f pronayatým bitě taki pr.dcat buť ňákou náhodnou kchurvu a potažmo éventuélně y f přýpadě nouze paní domácý.

jana999 ( 3. února 2014 11:12 )

článek ale neřekl jednu věc, že vám může majitel dát výpověd bez udání důvodu a náhradního bydlení, takže by bylo lepší při uzavření smlouvy, přece jenom s majitelem se dohodnout, aby jste si nepořídili mazlíčka a neskončili jste s ním na ulici

Zobrazit celou diskusi