ONLINE CHAT
Dobrý den, vlastníme s manželem větší byt, bydlíme v něm s dcerou,zeťem a dvěma vnučkami. Chtěli bychom byt přepsat(darovat) pouze dceři, nevíme, zda k tomu má dát její zákonný manžel souhlas. Všichni zde máme trvalé bydliště. Děkuji(Jarošová)
Foto
Souhlas manžela není nutné, je pouze na Vaší vůli, resp. i Vašeho manžela, komu byt darujete. Pokud byt chcete darovat pouze dceři (nikoliv i jejímu manželovi) doporučuji to výslovně uvést do darovací smlouvy.
Chci pronajmout dospělé dceři můj zděděný rodinný domek za 5.000,-- Kč nájmu za 1 měsíc (energie atd budu platit já osobně a nebudu je po dceři vyžadovat) Budu mít tedy roční příjem 60.000,-- ročně. Mám ho zdanit na FÚ nebo je příjem ke zdanění nějak limitován částkou... Jsem soukromá osoba a počítač nevlastním. Děkuji(Míluška)
Foto
Příjem z pronájmu je nutné zdanit, musíte proto podat daňové přiznání z příjmu fyzických osob.
Dobrý den. S manželkou máme aktuálně problém s věcným břemenem. Bylo by možné - neboť se měnil od 01.01.2014 zákoník, upřesnit paragraf, podle kterého se sestaví klasická smlouva na věné břemeno? Děkuji, Pavel.(Pavel N.)
Foto
Věcná břemena jsou upravena v ustanovení § 1257 až 1308. Záleží, proto jaký druh věcného břemene chce zřítit. Nový občanský zákoník zavádí nové terminoligické rozlišení věcných břemen, a to na služebnost a reálná břemena. Pokud budete chtít např. upravovat právo cesty, musíte použít ustanoveni § 1276, které "věcné břemeno" označuje nově jako služebnost cesty.
Dobry den, jsem nyni pracovne v zahranici a mohu pronajmout byt sve ukrajinske kamaradce s tim, ze by platila pouze naklady s bytem spojene. Byt jsem odkoupla od druzstva a jsem nyni vlastnikem. Jak v tomto pripade postupovat, kde vsude se toto musi oznamit (druzstvu, radnici?), aby bylo vse v poradku a oficialni. Jelikoz nebudu mit z tohoto zadny zisk, predpokladam, ze nebudu platit zadne dane, presto budu muset informovat financni urad? Dekuj za odpovedi, hezky den (Petra)
Foto
Pokud je byt ve Vašem osobním vlastnictví, nemusíte pronájem vlastního bytu nikomu oznamovat. Stačí pouze sepsat s kamarádkou nájemní smlouvu. V případě, že bude nájem pro Vás představovat jeden z příjmů, musíte z těchto příjmů platit odpovídající daně, v opačném případě nikoliv.
Dobrý den, pronajímám byt a nájemník v něm chce trvalé bydliště. Mám právo mu to nepovolit? A mohu do nájemní smlouvy uvést, že si nájemník nesmí zřídit v bytě trvalý pobyt? Bojím se totiž exekutorů.(Daniela K.)
Foto
Ano, můžete si to smluvně upravit, tzn. ve smlouvě lze zákaz najemníkům, aby si ve Vašem bytě zřizovali trvalý pobyt.
Dobrý den , nájemník platí nájemné vždy každý druhý měsíc někdy i déle. Tzn, že zaplatí za rok třeba 8 splátek nájemného . Jak v takovém případě postupovat. Lze nájemníka vystěhovat ? děkuji(amelie)
Foto
Ano, lze - tím, že nezaplatil nájem za dobu tří měsíců (není rozhodující, že to nebylo za sebou) porušil zvlášť závažným způsobem svoje povinnosti, a proto lze dát nájemníkovi výpověď bez výpovědní doby a požadovat, aby byt bez zbytečného odkladu odevztal (max. do 1 měsíce)
Dobrý den, prosím o radu. Matka nám (mně a manželovi) chce dát darovací smlouvou svou 1/2 RD, první 1/2 máme již s manželem v SJM. V darovací smlouvě bude že nám dává svou půlku do SJM nebo každému 1/4 do podílového spoluvlastnictví ? Pokud do podílového spoluvlastnictví, proč ne do SJM ? děkuji Ivana(Ivana)
Foto
Záleží na vůli Vaší matky, pokud Vám chce darovat nemovitost do SJM, může tak učinit. Při daru je rozhodující vůle dárce, tzn. Vaší matky. Pokud Vám daruje 1/2 do SJM měli byste rodinný dům celý v SJM.
Dobrý den, právě kupuji byt, chci ho pronajímat. Je něco, co byste doporučil při vystavování smlouvy pro nájemníky, co by v ní nemělo chybět? (Novotná)
Foto
Nájemní smlouvy by měla obsahovat specifikaci jednotky, výši nájemného a poplatků za služby, splatnost nájemného a poplatků za služby, výši jistoty (kauce) a s tím související výši úroku - doporučuji do smlouvy výslovně ujednat úrok v takové výši, který bude odpovídat výši úročení částky na bankovní účtu, kde bude jistota uložena (pozn. jistota nemusí být uložena na zvláštním účtu, můžete jí dostat i v hotovosti, tzn. použijte úročení, které je běžné), dále dobu na kterou je nájemní smlouva uzavírána. Doporučuji vyhradit si souhlas s přijetím nového člena nájemcovy domácnosti či vyloučit automatické obnovování nájemního vztahu uzavřeného na dobu určitou (v opačném případě, kdy máte zájem na automatickém prodlužování doporučuji rovněž úpravu do smlouvy)
Pronajímáme byt na dobu určitou, pronájem končí v 6/2014. Musíme napsat novou smlouvu na další rok, nebo stačí pouze věta ve staré smlouvě "smluvní strany se dohodly, že doba nájmu se prodlužuje o další rok v případě, že nejpozději do 28.2. nebude písemně doručena výpověd". děkuji za odpověd(J. Boudová)
Foto
Není nutné uzavírat novou smlouvu, neboť nájem se od 1.1.2014 řídí novým občanským zákoníkem, který obsahuje ujednání, že pokud nájemce užívát být po dobu alespoň 3 měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, považuje se nájem znovu za uzavřený na stejnou dobu. Vaše ustanovení ve smlouvě je také postačující.
Dobrý den, jak prosím řešit problémy s nájemníkem, který neplatí a sousedi si na něj stěžují (hluk, hádky)? Lze ho mu dát měsíční a nikoli tříměsíční výpovědní lhůtu,když mám od něj podepsané, že porušil podmínky nájemní smlouvy? Ve smlouvě mám vlastní text týkající se, že ho lze do měsíce vystěhovat, pokud neplatí nájem nebo jsou stížnosti od sousedů.(Karolína)
Foto
Pokud neplatí dlouhodobě, tzn. mim. tři měsíce, lze výpovědět smlouvu bez výpovědní doby a požadovat vystěhování bez zbytečného odkladu. Pokud však dochází pouze k hluku plynucích z hlasitých hádek, nejedná se o závažné porušení povinností nájemce a musí být poskytnuta tříměsíční výpovědní doba. Doporučuji se z nájemníkem dohodnut a nechat si podepsat dohodu o ukončení nájemní vztahu k určitému dni a na základě toho již můžete požadovat vystěhování. Ustanovení, která máte ve smlouvě nejsou vymahatelná, tzn. pokud by se obrátil nájemník na soud se žaloubou na neplatnost výpovědi z nájmu bylo by mu vyhověno.
Dobrý den ,mám volný byt 1+kk v osobním vlastnictví a chci ho pronajmout . Co všechno k pronálmu bytu budu potřebovat -smlouvu a co by měla obsahovat .Je ještě něco co je potřeba k pronájmu? Děkuji(zuzana)
Foto
Smlouva by měla obsahovat specifikaci jednotky, výši nájemného, poplatků za služby, jejich splatnost, dobu na kterou se nájemní vztah uzavírá, výši jistoty (kauce) a nově také výši úroku - v souvislosti s tím doporučuji stanovit úrok v takové výši, která bude odpovídat výši úroku v bance, kde budou finančí prostředky uloženy. Dále doporučuji upravit automatické obnovování nájemní vztahu, tzn. pokud nechce, aby byla smlouva na dobu určitou automaticky prodlužována je nutné toto vyloučit. Vhodné je také upravit každoroční zvyšování nájmu - v praxi se nejčastěji používá inflační doložka, které výchází z míry inflace uveřejněné Českým statistickým úřadem. Dále doporučuji si vyhradit práva na souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti.
Dobrý den, pronajímám byt. Mám s nájemníky podepsanou nájemní smlouvu a příjem z pronájmu řádně zdaňuji. Dle NOZ si k sobě nájemníci mohou nastěhovat do bytu další osoby - podnájemníky. Zajímal by mne vztah nájemník x podnájemník, protože i tento vztah bude jistě za úplatu. A to nejen finanční příspěvek na služby, ale i na nájemné. Bude to tedy pro nájemníka příjem. Jak bude podnájemník toto legalizovat - smlouva, daně. Děkuji za odpověď.(Tereza J. Praha)
Foto
Ano, nájemník by měl s podnájemníkem uzavřít smlouvu, a tuto skutečnost by Vám měl oznámit, neboť další osoba v bytě má vliv na výši záloh na poplatky za služby. V případě uzavřené podnájemní smlouvy představují platby podnájemníka nájemci jeho příjem, tzn. musí příjem danit.
Dobrý den,prosím o radu.Vlatním nemovitost,kterou příležitostně prona jímám k rekreaci(letní prázdniny,vánoční pobyty,víkendové pobyty).Ve smlouvě o ubytování mám uvedeno.,,Ubytovaný nesmí uvádět adresu domu s prostory určenými k ubytování jako místo svého podnikání.Platí toto i nadále podle nových pravidel? Děkuji za odpověď.Jarka(Jaroslava Linhartová)
Foto
Ano platí i nadále, zvýšená ochrana nájemníků bytů a domů na Váš případ nedopadá, protože přenecháváte byt nájemců pouze krátkodobě, resp. k rekreaci.
Dobrý den, i když já jako vlastník nemovitosti tedy nemůžu případné nežádoucí podnikání v bytě pokutovat, jaká je výpovědní lhůta k ukončení smlouvy v případě, že na toto přijdu (a bude tento zákaz výslovně zmíněn v nájemní smlouvě) ? Prosím lhůtu u nájmu i repronájmu bytu. Děkuji.(Kateřina)
Foto
Pokud bude zákaz uveden výslovně v nájemní smlouvy, nebude se k němu přihlížet, neboť by tím byla zkracována práva nájemníka. Nájemce může v bytě podnikat pouze v případě, že to neznamená zvýšené zatížení bytu, resp. domu. Výpovědní doba u nájemního vztahu na dobu určitou i neurčitou je tříměsíční.
Dobrý den, jak ošetřit v nájemní smlouvě, když mi nájemník neplatí nájem, dochází k rušení nočního klidu i za asistence policie, ničí můj majetek? Jak ho mohu co nejrychleji vystěhovat?(Věrka)
Foto
Za situace, kdy nájemce níčí Váš majetek, tzn. porušuje svoje povinnosti nájemce zvlášť závažným způsobem, můžete vypovědět nájem bez výpovědní doby a současně s tím požadovat, aby byt bez zbytečného odkladu opustil (max. do jednoho měsíce)
Dobrý den, Vážený pane více jak před deseti lety jsem zakoupila k rekreačním účelům nemovitost na pronajatém pozemku (Lesy České republiky a.s.) v katastru Jindřichův Hradec. Již několikrát jsem se bezvýsledně snažila o odkoupení tohoto pozemku. Vždy jsem dostala odpověď, že prodej není v zájmu pronajímatele kterým jsou Lesy České republiky. Nyní podle nového občanského zákoníku §506 je stavba součástí pozemku a proto mám dotaz jak postupovat při odkoupení pozemku. Děkuji za odpověď. (Marešová)
Foto
Můžete postupovat jako doposud, tzn. můžete z vlastní vůle kontaktovat vlastníka pozemku a požadovat jeho odprodej. Nově máte jednu jistotu a to, že vlastník pozemku je povinen v případě, že bude chtít pozemek někdy v budoucnu prodat, nejprve kontaktovat Vás, neboť máte předkupní práva k pozemku. Nemůžete tak vlastníka donutit k prodej pozemku, ale vlastník pozemku Vás zase nemůže obejít tím, že by pozemek prodal bez Vašeho vědomí.
Dobrý den,zdědili jsme před několika lety podíl na nemovitosti.Četli jsme,že od roku 2014 se nebude muset nabízet podíl ostatním spoluvlastníkům a ruší se předkupní právo.Někde však píší,že to začne platit až v roce 2015.Můžete poradit ? jsou tam problematické vztahy.Děkuji pěkný den(Alena)
Foto
Ano, předkupní právo spoluvlastníků se ruší a jak správně uvádíte, podle přechodných ustanovení nového občanského zákoníku, předkupní právo zanikne v roce 2015.
Nájemník mi začal vyhrožovat, že prý si může nově nastěhovat do bytu tři psy. Co je na tom pravdy? Je to cihlový bytový dům poblíž centra. Nechci to. Můžu si nějak podmínit, třeba smluvním dodatkem, že uhradí poškrábanou podlahu a nabobtnalé parkety, když tam udělají loužičku? 6e budou platit ostatním nájemníkům za hluk, který způsobí? Jsou tam samí senioři, co nemohou spát.(Mirka Jináková, Liberec)
Foto
Je pravdou, že si nájemník může bez Vaše souhlasu nastěhovat psa do bytu. Ve Vašem případě, kdy si nájemník chce nastěhovat tři psi, by však již počet psů mohl způsobovat ostatním obyvatelům domu obtíže v podobě např. zvýšeného hluku. Jeho právo tak není neomezené a v tomto případě byste mohla nesouhlasit s nastěhováním psů. Nájemník má dále povinnost Vám vrátit byt v původním stavu, s přihlédnutím k běžnému opotřebení, tzn. zničenou podlahu by musel zaplatit.
Pronajímám byt na sídlišti a rozhodně nechci, aby si tam třeba nějaká žena udělala masážní salon a nakonec poskytovala třeba i jiné služby. Jak tomu mohu zabráním? To vážně nejde zakázat nájemníkovi podnikání? Jde třeba pro podnikající nájemníky nasadit vyší nájem než v případě, že podnikat nebude?(Tom B.)
Foto
Nový občanský zákoník obsahuje ustanovení, že se nepříhlíží k ujednání v nájemních smlouvách, které zkracují nájemcova práva. Podnikání zakázat může nájemci pouze v případě, že by znamenalo zvýšené zatížení pro Váš byt, což si dokožu v případě masážního salonu představit. Výše nájmu je otázkou dohody, proto pokud budete mít poznatek o tom, že by nájemník chtěl ve Vašem bytě podnikat můžete požadovat vyšší nájem. Vyšším nájmem rozhodně nedochází ke zpracování práv nájemců.
Dobrý den, pronajal jsem si byt na své jméno v bytě se mnou ještě bydlí syn s rodinou. Podařilo se mě koupit vlastní byt a ráda bych stávající nájemní smlouvu převedla na syna, který v bytě bude dle smlouvy bydlet dál. Majitelka bytu, ale nechce smlouvu přepsat, odvolává se na to, že je sepsána na dobu určitou. Jak mám postupovat? Přeci nebudu mít nájemní smlouvu na byt ve kterém nebudu fyzicky bydlet. Děkuji(Vlaďka)
Foto
Ke změně nájemní smlouvy nemůžete pronajímatele žádným způsobem nutit, je čistě na jeho vůli, zda a s kým uzavře nájemní smlouvu. Argumentace uzavření smlouvy na dobu určitou však není pravdivá, smluvně lze nájemní smlouvy změnit vždy.
Dobrý den, máme pronajatý byt. Je přípustné, aby majitel nečekal na roční vyučtování a faktury spotřebovaných energií a každé tři měsíce si sám dělal odečty a žádal okamžité zaplacení případných nedoplatků bez jakýchkoli faktur od dodavatelů, s tím že si prý volá dodavatelům o ceny za jednotku. Děkuji(p. Černá)
Foto
Vámi uváděný postup ze strany pronajímatele je velice nestandardní. Požadejte pronájímatele o předložení ročního vyúčtování, které Vám musí předložit nejpozději do 4 měsíců a překontrolujte zda jsou požadované částky oprávněné.
Dobrý den, jak je to s úhradou drobných oprav v bytě - dle NOZ, prosím? Starý OZ toto upravoval kolik Kč za metr čtvereční obytné plochy a rok hradí nájemník. V NOZ jsem tuto specifikaci nenašla. Děkuji, Kamila.(Kamila)
Foto
Nový občanský zákoník tuto úpravu neobsahuje. Doporučuji si do nájemní smlouvy sjednat výslovně co považuje za drobné opravy.
Je možné smluvně všem novým nebezpečím (podnikání, zvíře, další podnájemník ...)znehodnocení / zneužití ( náklady na provoz a údržbu ...) nemovitosti zabránit pod pokutou? děkuji za odpověď (Pavel F.)
Foto
Sjednání smluvní pokutu je možné pouze v případě, že se nejedná o nájem bytu či domu, protože nový občanský zákoník upravuje zvýšenou chranu nájemníků v bytech a domech. V jiných případech nájmu lze však Vámi uvedená ustanovení smluvně vyloučit.