„Vybírejte očima,“ popisuje první kroky potenciálního žadatele o úvěr. „Půjčovat si od jakéhosi obskurního člověka, jehož číslo jste objevili na kusu papíru, a to bez jakýchkoliv informací o něm nebo jeho firmě, většinou nevede k ničemu dobrému.“ Jinými slovy – důvěřujte, ale prověřujte. Měli byste si zvolit stabilní a seriózní společnost. Na jejích internteových stránkách by mělo být snadno k dohledání sídlo společnosti, kontakty a obchodní údaje. Společnost by měla být zapsaná v obchodním rejstříku, který je veřejně přístupný. Naprostou samozřejmostí už by dnes měla být bezplatná infolinka a on-line kalkulačka, s jejíž pomocí si můžete celý úvěr předem nezávazně propočítat.

Ptejte se, ptejte se, ptejte se!

Dalším spolehlivým ukazatelem je to, jak s vámi společnost půjčku dojednává. „Seriózní nebankovní společnost za vámi poté, co ji kontaktujete mailem nebo po telefonu, vyšle svého obchodního zástupce,“ popisuje Tomáš Konvička. „Měl by dorazit do 24 hodin a celou smlouvu s vámi důkladně probrat,“ dodává. I zde platí – ptejte se, ptejte se, ptejte se. Jakékoliv vaše dotazy musí být zástupce schopen a ochoten zodpovědět. Pokud se vytáčí, ve smlouvě „plave“ nebo vás do čehokoliv tlačí, vyprovoďte ho a poohlédněte se raději jinde.

Leccos vám může napovědět i samotná smlouva. „Někteří lidé třeba ještě neví, že od roku 2014 zákon zakazuje různé dodatky malinkatým písmem, vše by tak mělo být napsáno stejnou velikostí a typem písma,“ říká Tomáš Konvička. „Smlouva by také měla jasně uvádět výši úvěru, počet splátek, výši úroku a RPSN. Na první pohled by mělo být jasné, kolik si půjčujete a kolik za to nakonec zaplatíte,“ radí. Pokud takové údaje nemůžete dešifrovat v záplavě právničtiny, raději se porozhlédněte jinde.