Na to jsme se zeptali Tomáše Konvičky, obchodního ředitele společnosti Fair Credit, která se zabývá poskytováním drobných nebankovních půjček.

Prvním krokem při žádosti o úvěr, respektive ještě před ní, je výběr společnosti, jejíž služby hodláte využít. „Vyberte si za všech okolností pouze stabilní a ověřenou společnost,“ varuje Tomáš Konvička. „Půjčovat si od anonymních firmiček většinou nevede k ničemu dobrému.“

A jak spolehlivou společnost poznat? Například i podle toho, že má vlastní internetové stránky a na nich uvedené sídlo, kontakty a své obchodní údaje. K nalezení by tu rovněž mělo být číslo na bezplatnou linku, kde se můžete informovat o podmínkách a sjednat si osobní schůzku. Na stránkách seriózních společností bývá k dispozici i kalkulačka, s jejíž pomocí si můžete úvěr předem propočítat, zjistit počet splátek, výši úroku a RPSN a pak posoudit, zda je pro vás nabídka výhodná.

Ptejte se na vše, co vám není jasné

Férová společnost za vámi po prvotním kontaktu, například přes telefon nebo odesláním on-line formuláře, vyšle svého obchodního zástupce, který by s vámi měl celou transakci prokonzultovat, zodpovědět vaše dotazy a vysvětlit to, co vám není zcela jasné. Smlouvu, kterou s sebou zástupce donese, byste si měli velice důkladně prostudovat a poté se vůbec nestydět začít ho bombardovat otázkami. „Obchodní zástupce je ve společnosti od toho, aby zákazníkům pomohl se vším, co sami ohledně půjčky nevědí. Pokud se vám obchodní zástupce zdráhá něco vysvětlit nebo toho očividně není schopný, vypoklonkujte ho a raději se obraťte na jinou společnost,“ radí Tomáš Konvička.

Jak poznat férovou smlouvu?

I podle toho, jak smlouva vypadá, můžete odhadnout, jak dalece to s vámi půjčující „myslí vážně“. Dokument od roku 2014 již nesmí obsahovat dodatky mikroskopickým písmem, neboť to zákon zakazuje. Pokud je tedy zbystříte, raději si půjčte jinde. Smlouva by také měla hned na první straně obsahovat výši úvěru, počet splátek, výši úroků a sazbu RPSN. Smlouva by měla být transparentní a přehledná. „Na první pohled by vám mělo být jasné, kolik si půjčujete, kolik za to zaplatíte a za jak dlouho,“ uzavírá Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit.