Důchodkyni prý nutil do půjček její manžel. Po jeho smrti zůstala na splácení sama. „Manžel to neměl v poslední době v hlavě v pořádku. Strašně vyváděl, když nebyly v domě peníze. Brala jsem si proto půjčky často, většinou na nezbytné věci, například na uhlí, vždy jsem je ale splatila,“ řekla.

Exekuční výměr

Po manželově smrti už ale splácet nestíhá. Jde přitom o částky v řádech desetitisíců, které ale postupně narůstají o různé poplatky. Od Providentu dostala splátkový kalendář, který prý zatím dodržuje. Z důchodu necelých 8500 Kč splácí po 300 korunách. Neplatí ale GE Moneybank, které dluží i s poplatky přes 38 000 korun, takže dostala exekuční výměr. Exekuce jí hrozila i za dluh u Home Credit, exekutor ji ale zastavil, protože není, co Alžbětě Rubášové vzít. „Výtěžek exekučního řízení by nestačil ani na pokrytí nákladů exekuce,“ stojí doslova v usnesení o zastavení.

 VÝZVA! Máte dluhy a nevíte, jak splácet? Bojíte se exekuce? Napište nám svůj příběh na e-mail: snadnejsizivot@ringier.cz

Největší strašák

Největším strašákem paní Rubášové jsou ale dluhy po zemřelém manželovi. Dům ve Třtěně, v němž žije, je totiž v rámci dědického řízení v exekuci. Dražba už byla nařízena. Důchodkyně je z toho zoufalá. „Nevím, co bych dělala, kdyby mě odsud vyhodili. Nemám, kam jít, nemám nikoho,“ řekla.

Rada prezidenta Exekutorské komory ČR

Mgr. Ing. Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR
Autor: archiv Blesku
Může se stát, že se dostanete do tíživé finanční situace. Půjčky si ale berte jen u prověřených institucí, zajímejte se o výši úroků a plaťte včas. Několikanásobné exekuce se vždy řeší hůř než jedno řízení. Nenechte se nikým nutit do uzavírání úvěrových smluv a při vyřizování vašeho dědictví si pozorně vyslechněte poučení notáře, abyste ve výsledku nepřijali více dluhů než aktiv.

Komentář Exekuční komory ČR:

Paní Rubášová píše, že byla vydána dražební vyhláška na její dům. Jde však jen o 1/6, která paní Rubášové patří. Zbytek domu má jiného majitele, který má tak na její šestinu předkupní právo. Znalec odhadl cenu této 1/6 na 100 tisíc Kč, což je zanedbatelná částka v porovnání s dluhy paní Rubášové. Paní má celkem 9 exekucí, jen na jistinách dluží 350 tisíc a to bez úroků, odměn advokátů atd.

Příručka o exekucích vyjde už v pondlěí 11. března společně s deníkem Blesk
Autor: Blesk

Již v pondělí 11. března vychází ZDARMA příručka Blesku: 33 pravidel obrany před exekucí!





Fotogalerie
3 fotografie