Největší změnu přinese 2. pilíř důchodového systému. V něm budou vaše peníze spravovat soukromé penzijní společnosti. A právě tady bude možné peníze určené na penzi nejen rozmnožit, ale také o ně přijít.

Každý tak bude muset dobře zvážit, co se mu vyplatí a jaké riziko je ochotný podstoupit. Kdo by se totiž chtěl v budoucnu spolehnout jen na státní důchod, nejspíš by byl krutě zklamaný. Každý sice ví, že jeho příjmy se v důchodu sníží, málokdo ale tuší, že to s v souvislosti s reformou bude o tolik peněz.

Pokud totiž dnes berete čistého téměř 23 tisíc, v důchodu spadnete na méně než polovinu! Starat se, jak si žít v důchodu na stejné úrovni jako dnes, nemusejí jen lidé s nejnižšími výdělky.

Každý, kdo bere okolo deseti tisíc korun hrubého měsíčně, totiž bude mít stejně vysoký důchod, jako má nyní plat. Pokud ale berete víc než deset tisíc, měli byste začít uvažovat, kolik a v jakém pilíři si začnete dávat stranou. Teď už totiž výše vašeho důchodu bude záviset jen a jen na vás.

Rizika českých penzí

Ztráta peněz, nízké výnosy a nejistota. To jsou hlavní rizika české důchodové reformy. Nikdo vám nezaručí, že s penzijními fondy nepřijdete o své peníze!

Co »sežere« peníze

Nejrizikovější z hlediska ztráty peněz bude „dynamická strategie“, kterou nabízí 2. pilíř. Pokud zvolíte tuto možnost nakládání se svými penězi, pak je penzijní společnost bude investovat s vyšším rizikem.

Na druhou stranu bez rizika není ani výnos. Názorně to ukázala dosavadní podoba penzijního připojištění. Ta sice ze zákona obsahuje garanci

Lepší než šetření do prastáka je spoření na penzijních účtech
Autor: profimedia.cz
nezáporného zhodnocení, to ale bylo vesměs pod úrovní inflace a lidé s penzijními fondy tak reálně ztráceli.

Jistota s dluhopisy

Největší jistotu bude ve 2. pilíři nabízet „fond státních dluhopisů“. Při nízkých poplatcích za zprávu budou penzijní fondy nakupovat české státní dluhopisy – a tím budou zároveň kupovat státní garanci. Ke ztrátě by mohlo dojít jedině v případě, kdy by český stát zkrachoval. V takovém případě bychom se ale mohli rozloučit i se státní penzí z průběžného pilíře, protože když stát zkrachuje, nemá peníze ani na výplatu penzí.

Stát v dluzích

Bez rizika ale není ani průběžný penzijní systém. Ten je v posledních letech v hlubokých deficitech a peníze na výplatu penzí stát hledá, kde se dá – a zadlužuje se. Dluhy ale bude muset splatit a dlouhodobé zadlužování je neúnosné. Navíc na něj doplatí opět lidé žijící v našem státě.

Státní penze z průběžného systému už nyní dlouhodobě klesá. Nově přiznávané penze jsou reálně nižší, než jaké byly před několika lety. Dokonce jejich pokles je patrný i z roku na rok. Jediný, kdo si nyní krátkodobě polepší, jsou lidé s vyššími příjmy díky usnesení Ústavního soudu. I těm ale postupně začnou nově přiznané penze opět klesat.

Nejisté sliby politiků

Velkou neznámou jsou politická rozhodnutí, která mohou změnit pravidla obou pilířů jediným zákonem. To, že stát současným pracujícím slibuje nějaké penze v důchodu, neznamená, že své sliby za 30 let dodrží. A podle historie našeho území spíš nedodrží a pravidla se pravděpodobně znovu zásadním způsobem změní.

Připravil Petr Zámečník, šéfredaktor Fincentrum Media