Při uzavírání životního pojištění dosud hrálo velkou roli, co vyplníte v kolonce pohlaví. Právě na něm totiž závisela výše měsíční sazby. Evropský soud to ale uznal jako nespravedlnost. Muži už nesmějí být považováni za rizikovější investici, ačkoli mívají nebezpečnější povolání a chatrnější zdraví.

Ze statistik navíc vyplývá, že výplaty pojistek jdou daleko častěji na ruku mužům, než ženám. „Ženy platily méně proto, že se v průměru dožívají vyššího věku než muži a jsou pro pojišťovny méně rizikové,“ vysvětluje Vladimír Dvořák z ČSOB Pojišťovny. Pohlaví se ale od 21. prosince zohledňovat nebude. Některé pojišťovny však přistoupily ke změně ještě dříve, než jim nařizuje Evropský soud. „Pojišťovna České spořitelny sjednotila sazby už od 1. října 2012,“ říká její mluvčí Jana Jirásková. Jinde sazby teprve propočítávají. Nejméně se však pojistky prodraží mladším ženám kolem 25 let (asi o 50 %), nejvíce ženám nad 45 let (až o 80 %).

Jak za pojistné neplatit víc?

Změna sazby platí pouze u nových pojistek, tedy těch, které uzavřete až po zavedení nových podmínek. „Do data účinnosti rozhodnutí Soudního dvora EU lze sjednávat smlouvy ještě za stávajících příznivějších podmínek,“ říká ředitel úseku životního pojištění České podnikatelské pojišťovny Marek Woitsch.

A ostatní pojišťovny se přidávají. Většina z nich dokonce láká na slevy právě do konce přechodného období. I to má ale svůj háček. „Podmínkou udržení současné výhodnější pojistky je, že klientka nebude chtít v budoucnu na smlouvě nic měnit,“ vysvětluje Vladimír Dvořák z ČSOB Pojišťovny. Ženy, které budou chtít u staré pojistky například zvýšit cílovou částku, musí počítat se zvýšením ceny.

Pokud vám ale životní pojistka končí příští rok, nerušte ji. V tomto případě se vyplatí sjednat si novou pojistku (do 21. 12. 2012), ale zároveň si nechat i tu starou, která v příštím roce končí. Mohli byste totiž zbytečně tratit na stornopoplatcích.

Jednou a dost

Rozdíly ve výši pojistného mezi muži a ženami se měly podle unijní směrnice odstranit nejpozději do konce roku 2007, tedy už před pěti lety. Pojišťovny však získaly výjimku, která podle rozhodnutí evropského soudního dvora končí právě letos v prosinci.

Ještě než uzavřete pojistku…

Před uzavřením pojistky zvažte, co je pro vás důležité, abyste pak nezaplatili majlant za stornopoplatky. Chcete finančně zajistit rodinu v případě úmrtí, úrazu či nemoci, nebo se chcete pojistit na jiná rizika než úmrtí a dožití? Ujasněte si také výši pojistné částky, kterou můžete měsíčně platit, kolik peněz chcete případně naspořit a dokdy chcete pojistku uzavřít (doporučujeme nejméně do 65 let).

Co mají ženy nyní?

- o 40 % levnější pojištění pro případ smrti než muži

- o 30 % levnější pojištění vážných onemocnění než muži

- o 20 % levnější pojištění invalidity než muži

Zdroj: Kooperativa pojišťovna,

Na modelový příklad se podívejte do naší Fotogalerie.
Fotogalerie
1 fotografie