Rozdíly mezi námi a západní Evropou je podle zástupců České asociace pojišťoven velká. Například v sousedním Rakousku nebo Německu dávají výdaje domácností za pojistky okolo 12 %. Ve Francii 19 %. U nás je to necelých 8 %.

Varovná čísla ze statistik

* Jen 2/3 ekonomicky aktivních občanů si sjednaly životní pojištění za účelem ochrany rizik (trvalý úraz, pobyt v nemocnici, smrt)

* Každá druhá domácnost a každý třetí dům není pojištěn

* Jen 18 % majitelů vozidel má havarijní pojištění

Do pojištění dáváme málo peněz a očekáváme hodně. Jaké je pak naše překvapení, když místo celé částky například za ukradené věci z bytu, dostaneme jen polovinu. Pojišťovna na to má právo. Chyba je na naší straně. Je to ale jen jedna z mnoha.

Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme?

1) Předčasně rušíme pojistné smlouvy

42 % dotázaných přiznalo, že předčasně zrušilo pojistnou smlouvu, 28 % to udělalo z důvodu finanční tísně, tím ale přišlo o část naspořených peněz kvůli sankční poplatkům za předčasné zrušení smlouvy

2) Na pojištění dáváme nízké částky

Nejčastěji sjednávaná částka pro případ smrti je do 100 tisíc korun. K zajištění rodiny, která po vás zbude je ale třeba nejméně dvojnásobek ročního platu. U pojistek na ochranu majetku si jen 24 % respondentů myslí, že by pojistná částka pokryla celkovou hodnotu majetku.

3) Nečteme smlouvy - nevíme co sjednáváme

37 % dotázaných uvedlo, že čte smlouvy jen zběžně, 12 % je nečte vůbec, protože by jim stejně nerozuměli. Dostáváme se tak ale do situace, kdy nás tvrdé podmínky smlouvy mohou nemile překvapit.

4) Neaktulizujeme pojistné smlouvy

Průměrná délka pojistných smluv je 8-10 let. Většina z nás smlouvu ale v průběhu jejího trvání nikdy neaktualizuje ačkoli např.hodnota majetku stoupá. Neaktualizujeme ani obmyšlené osoby (osoby,kterým připadne částka v případě vaší smrti).

5) Vybíráme pojištění podle ceny

Až 64 % lidí si vybírá pojistné smlouvy podle jejich ceny a na ostatních kritériích už jim tolik nezáleží. To se ale obvykle snoubí s podpojištěním majetku a nevýhodnými podmínkami smlouvy.

6) Podceňujeme pojištění odpovědnosti

48 % dotázaných se domnívá, že se chovají natolik obezřetně, že nikomu žádnou škodu nemohou způsobit. Stačí ale jen neposlušný pes nebo shozené zboží v supermarketu a máte zaděláno na problém.

7) Nesjednáváme si havarijní pojištění

Povinné ručení je povinné, ale havarijní pojištění nenahradí. Jste-li viníkem nehody, zaplatíte škodu na svém autě sami, ať je jakákoli. Možná ještě horší je, když vám auto ukradnou a vám nezbude nic.