Taky máte obavy, abyste v  roce 2012 nepřišli o práci? Máte spotřebitelský úvěr, platíte hypotéku nebo leasing na auto? Ztráta zaměstnání je noční můrou 60 % ekonomicky aktivních lidí, proti tomuto riziku se ale dá pojistit, navíc za přijatelnou cenu v řádu desítek korun.

„Některé finanční domy také nabízí nezaměstnaným lidem měsíčně až 5 tisíc korun, které můžou čerpat po dobu šesti měsíců k běžné podpoře v nezaměstnanosti. Cena takového produktu je zhruba 200 korun za měsíc,“ říká Petr Temelkov, hlavní analytik finančně poradenské společnosti DataLife.


Jestli se rozhodnete uplatnit ztrátu zaměstnání jako pojistnou událost, musíte splnit podmínky,  které si diktují jednotlivé pojišťovny. „Například pro čerpání pojistky musí být nezaměstnaný nepřetržitě registrován na úřadu práce minimálně dva měsíce, a pracovat předtím musel alespoň rok. Mezi další podmínky patří prokazatelné ukončení pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele. Nárok na uznání pojistky mají lidé tři až šest měsíců od podpisu pojistné smlouvy,“ upozorňuje Petr Temelkov.


Odborníci na finance radí, že nejlepším pojištěním proti vyhazovu z práce je mít na kontě dostatečně velkou rezervu. Ta by měla být až ve výši 6 vašich platů.