Některé firmy to ale už pochopily. A s tím, jak se navíc začíná mírně zlepšovat situace na trhu práce, přibývá i nabídek pro absolventy. „Přestože oproti loňskému roku mají absolventi výrazně více příležitostí – zhruba o čtvrtinu, teď na podzim je konkurenční souboj o pracovní místa daleko intenzivnější než před prázdninami,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz. Podle něj je to způsobené tím, že část absolventů si udělala prázdniny a práci začínají hledat až teď. Další pak skončili studium teprve v září. Teď se obě skupiny setkaly na pracovním trhu a utkají se o volná místa.

Podle analytika Myslivečka jsou teď jedničkami na trhu práce technici a »ajťáci« s vysokoškolským vzděláním. „Zejména programátoři se po dokončení školy na pracovním trhu příliš neohřejí a ihned nastupují do svého prvního zaměstnání,“ dodal analytik. Co ale firmy jednoznačně požadují, je aspoň nějaká praxe. A to platí pro všechny vysokoškolské obory. Prostě pracovat při studiu v oboru se vyplatí. A to i třeba za směšný plat. Po studiu se totiž tahle praxe vrátí i s úroky.

 

Top obory podle počtu míst pro absolventy

obor počet míst v%
Prodej a obchod 13,53
Administrativa 11,03
Služby 7,16
Marketing 5,19
Výroba a průmysl 4,98
Strojírenství 4,93
Informatika: vývoj systémů 4,51
Zákaznický servis 4,07
Bankovnictví a finanční služby 4,03
Média a reklama PR 3,39

Zdroj: www.jobs.cz

 

Kde hledat informace

Studium nebo řemeslo? Při rozhodování, pomáhají budoucím učňům nebo studentům dva velké servery, které financuje stát a Evropská unie. A tohle na nich můžete najít:

*www.infoabsolvent.cz

-výběr školy podle oboru nebo podle povolání

-průvodce volbou povolání

-rady při problémech při studiu

-informace z trhu práce

*www.budoucnostprofesi.cz

-jakou budoucnost má vaše profese na trhu práce

-jaká je zaměstnanost v jednotlivých krajích