ONLINE CHAT
Dobrý den paní doktorko. Zajímalo by mě kdy a jak jste dospěla k poznání, že konzumace stravy založené na živočišných produktech (maso, mléko, vejce) je nezdravá? Bylo to dáno studiem odborné literatury, účastí na seminářích anebo zahraničních konferencích o zdravé výživě? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Milan.(Milan)
Foto
Dobrý den, potraviny živočišného původu jsou důležitou součástí stravy, ale aby byl výsledný jídelníček vyvážený, je potřeba respektovat následující: Maso jíst libové, mléčné výrobky si vybírat polotučné, co se vajec týká, doporučována je konzumace 1 vejce denně, přičemž se započítávají i vejce v potravinách. Potraviny živočišného původu mají v porovnání s rostlinnými kvalitnější bílkoviny, maso je nejlepším zdrojem vitaminu B12 a železa... Potraviny rostlinného původu však tvoří ve vyváženém jídelníčku většinu, vždyť jen ovoce a zeleniny bychom denně měli sníst 800 g! Informace jsem získala jednak studiem výživy a lékařských věd na vysoké škole, samozžejmě se pravidelně vzdělávám i v rámci konferencí, odborných přednášek a studiem odborné literatury.
Dobrý den, je pravdou,že ženy trpící bulimií, přibírají i když vše jídlo vyzvrátí?Děkuji(Alice)
Foto
Dobrý den, bulimičky mívají v porovnání s anorektičkami tělesnou hmotnost normální nebo i lehce zvýšenou.
Dobrý den. Je mě 68 roků, ráno snídám opečenou jitrnici, nebo špek a dva krajíce chleba. Ale potom už celý den už nejím. Bojím se, že trpím anorexií.(Jan Martof)
Foto
Dobrý den, máte opravdu svérázný jídelníček:-) Spíše bych se bála o své cévy, než že by šlo o poruchu příjmu potravy. Nicméně, zcela určitě by stálo za to změnit své stávající stravovací zvyklosti.
Dobrý den je mi 49 let,vážím 88 kg a 167cm.Trápí mě velké břicho,vždy zhubnu v nohách i na zadku,ale břicho a prsa nic.Diet jsem už vyzkoušela mnoho,i Adipex,vždy se mi podaří dát dolu pouze tak 4-5 kg.Poradíte mi jak na to?Děkuji za radu Zdenča(Zdenča)
Foto
Dobrý den, příčinou, proč se hubnutí nedaří, mohou být právě opakované diety v minulosti. Následkem nevhodných diet dochází ke zpomalení metabolismu a každá další redukce hmotnosti je obtížnější a obtížnější. Zde doporučuji navšívit nutričního terapeuta, který vám podrobně zhodnotí jídelníček a doporučí postup. Mnohdy je však jediným řešením navýšeníé pohybové aktivity (zejména pokud je tuk v oblasti břicha). Podívejte se na stránky www.vstj.cz, kde je na několika místech v republice možnost cvičit pod dohledem lékaře a diplomovaného fyzioterapeuta.
Dá se žít s anorexií celý život, bez toho, aby to někdo vůbec na dotyčné poznal? Děkuji, Marcela B.(Marcela B.)
Foto
Dobrý den, extrémní vyhublost pozná každý, zejména pokud je anorexie výrazněji vyjádřena (BMI 16 a méně). Anorektička bývá nápadná i svým přístupem k jídlu, např. při posezení s přáteli, často také mluví o jídle, ráda vaří, jídlo je jejím oblíbeným tématem. Takže odpověď zní, že anorexie se dost obtížne skryje.
Mám desetiletou dcerou, která málo jí. Hraje si s panenkami Barbínami, je hubená jak lunt a řekl bych, že jídlo úmyslně odmítá. Manželka ale říká, že se mýlím. Jak můžu jako rodič zjistit, zda je moje dcera vážně v pořádku? Po psychiatrech ji zrovna tahat nehodlám, jistě mne chápete... Děkuji za radu.(Martin Luňák)
Foto
Dobrý den, jak jsem již psala, důležité je zjistit vývoj hmotnosti dcerky v čase. Do percentilových grafů zaznamenejte hmotnsot vaší dcerka (v očkovacím průkaze najdete i záznamy lékařky o váze z předchozích prohlídek) a podle toho poznáte, zda hmotnost sleduje stejný trend nebo došlo v poslední době k propadu. Jestliže dcerka opravdu nedostatečně jí (můžete zkusit zapisovat jídelníček a zanést jej do programu, který vám ukáže, jak vypadá skladba jídelníčku), je vhodné navštívit dětskou lékařku a zde se poradit o dalším postupu. Nechutenství může být projevem i některého z onemocnění, proto nebude jistě na škodu provést krevní testy a vyšetření moče.
Dobrý den,mám sníženou funkci štítné žlázy již asi 15 let.Loni jsem prodělala totální endop.kolene a od té doby co jsem po operaci jsem pribrala 8 kg.I když jím velice zdravě nejsem schopná svou váhu snížit ani o 1kg.Proč? Děkuji za odpověď(Libka)
Foto
Dobrý den, bohužel nedostatek pohybu se odráží na váze, stejně jako ve vašem případě. Snažte se co nejvíce chodit, třeba i s hůlkami, nebo choďte plavat, cvičte na míči, provádějte posilovací cviky, zkrátka vítána je veškerá pohybová aktivita. Pokud váha nepůjde dolů, můžete zkusit jako náhradu jednoho jídla vysokoproteinovou dieu, např. Modifast nebo Optifast.
Můj manžel je velmi hubený a není se co divit - jí jenom jednou denně, a to průměrnou jednu porci jídla. Prý mu to stačí. Může se v jeho případě jednat o nemoc?(Lenka C.)
Foto
Dobrý den, spíše se jedná o nesprávné stravovací návyky. Doporučte muži, ať si zapisuje po dobu týdne jídelníček a vyhodnotí si jej pomocí e-kalkulačky (www.e-kalkulacka.cz nebo www.zijzdrave.cz). Na vlastní oči pak uvidí, jak nevyvážený má jídelníček a co všechno mu chybí.
Pěkný den přeji...prosím můžete mi poradit jak rozumně a zdravě zhubnout za 3dny 3-4kg? Děkuji Vám (: (Izabbela)
Foto
Dobrý den, bohužel takový způsob není. Zdravé a rozumné hubnutí znamená redukovat 0,5-1 kg týdně, každé rychlé hubnutí (zejména chtít hubnout 1 kg denně) je pro zdraví vyloženě rizikový.
Dobry den, mam vyvazeny jidelnicek,jim pravidelne a pravidelne i sportuji,ale trpim jednou az 2 krat do mesice zachvatovitym prejidanim. Ted streda,ctvrtek jsem nekontrolovane jako blazen jedla vse na co jsem prisla a dnes jsem ani nemohla jit do prace. Mam uplne pokazeny zaludek. Je mi zle. Nejsem si ale sama schopna pomoc. Na koho se mam v Brne obratit. Sama to nezvladam...(Hanka)
Foto
Dobrý den, na www.anabell.cz najdete kontakty v místě našeho bydliště. Na Žlutém kopci také funguje poradna pro správné stravování vedená nutričními terapeuty, tam se můžete také obrátit. Každopádne vyhledejte odbornou pomoc!
Dobrý den, pokud si doma budu péct vlastní koláče nebo buchty s vločkami, z tmavé mouky, tvarohu a stevie budu po nich přibírat?Mám hodně ráda takovéto moučníky, ale zároveň si hlídám váhu (chodím pravidelně cvičit a snažím se jíst zdravě).Děkuji za odpověď.(Vendula)
Foto
Dobrý den, určitě takové moučníky do svého jídelníčku určitě zařazujte, jen si hlídejte množství (na jednu porci moučníku cca 50-80 g). Pro větší zasycení přidejte k moučníku sklenku mléka, sníží se i výsledný glykemický index.
Dá se hubnout i jenom tím, že se sníží příjem jídla a kalorií, tedy bez pravidelného sportu? (Jasněna)
Foto
Ano, dá. Nicméně pohyb zabraňuje úbytku aktivní svalové hmoty a tedy i poklesu bazálního emtabolsimu. Optimální je kombinovat obojí, protože je prokázáno, že kdo drží dietu a zároveň cvičí, má i dlouhodobější výsledky.
Zdravím,zajímá mě, proč už tělo ve věku át nereaguje na hubnutí jako do 50ti let? Jím zdravě a malé porce 3x týdně na rotopedu a výsledek žádný!kdybych jedla v mládí tak jako teď ve věku át, tak by ze mě byla kostra.Je to děsný!Počítám si kcal, jím max.do 1500 kcal a stejně nehubnu.Mám 9kg nadváhy oproti výšce.Kdybych se nehlídala, tak mám o hodně větší nadváhu.Proč tělo rezignuje na zdravou stravu.Jím dost zeleniny a 2ks jablka denně.Přílohu malou a maso libové.Děkuji za odpověď. (Blanka)
Foto
Dobrý den, s věkem přirozeně ubývá aktivní svalové hmoty a dochází tak ke zpomalení metabolismu, zvyšuje se i podíl tukové tkáně. Zapisujte si po dobu týdne jídelníček (v kolik hodin co sníte, vč, množství, potraviny si važte). Nezapomínejte ani na nápoje a případně alkohol! Jídelníček můžete zapisovat i do nutričních programů,a byste zjistila složení své stravy. E-kalkulačku najdete např. na www.e-kalkulačka.cz nebo na www.zijzdrave.cz. Jinak problémem bývá velmi často především nadměrný příjem tuku a nízký příjem bílkovin, které jsou potravou pro svaly a při jejich nedostatku dochází k jejich úbytkua atedy i ke zpomalení metabolismu.
Má devítiletá dcera je podle lékařky podvyživená. málo jí a já ji nemůžu donutit k jídlu .Nechce. Může se jednat u tak malého dítěte o začátek bulimie nebo anorexie?(Vlasta)
Foto
Dobrý den, jsou popsány i případy anorexie u šestiletých dívek. O bulimii se určitě nejedná, tam je hlavním projevem nadměrná konzumace jídla provázená následně úbyslně vyvolaným zvracením. Důležité je, jak se mění hmotnost dcerky v čase. Pokud si podle percentilových grafů udržuje dlouhodobě nízkou hmotnost, je to ještě dobré. Problém je, pokud na základě zanesení hmotností do percentilového grafu (je součástí očkovacího průkazu dítěte nebo najdete na www.szu.cz) došlo k propadu v hmotnosti. pak požádejte lékařku o důkladnější vyšetření, vč. vyšetření krve.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro tělo škodlivé,když nekonzumuji žádné přílohy?Většinou vše nahrazuji zeleninou, oříšky, do svého jídelníčku také často zařazuji i mléčné výroby. Občas si dám na snídani vločky, či celozrnné cornflakes a nebo nějakou buchtu.Nejím tedy pečivo,suchary,rýži,brambory ...Necitím se vůbec unavená, ale zajímá mě, zda to může být pro tělo škodlivé z dlouhodobého hlediska? Tento způsob stravy funguje u paleo stravování a nikde jsem se nedočetla o negativních účincích na tělo... Děkuji Vám za odpověď.(leskotka)
Foto
Dobrý den, určitý podíl sacahridů přijímáte z popsaných potravin, určitě jíte i ovoce, takže by neměl být problém. Rýže, těstoviny (zejméně celozrnné) jsou zdrojem vlákniny, tak alespoň jezte dostatek zeleniny, ovoce a samozřejmě i vločky a celozrnné cornflakes. Dlouhodobě nízký příjem sacahridů (pod 30 g/den) může vést k poklesu bazálního metabolismu s rizikem jo-jo efektu, ale nemyslím, že je to váš případ.
Dobrý den, mám strach, že bych časem mohla trpět anorexií, hodně si hlídám co jím a často si jídlo i vyčítam, mam chvíle, kdy si myslím, že jsem tlustá, měřim 168 cm a vážím 51 kg. Občas mívám deprese a to nemůžu skoro vůbec jíst. Doma o tom mluvit nechci, protože jsem to jednou řekla a byl z toho akorát problém. Vím, že to neni žádná sranda, ale zároveň za žádnou cenu nechci být tlustá. Co bych měla dělat ??(monika)
Foto
Dobrý den, je moc dobře, že sama cítíte, že vše není v pořádku. Na stránkách www.anabell.cz najdete kontakt na specialistu podle místa vašeho bydliště. Zcela určitě ho vyhledejte, anorexie je velmi riziková a je potřeba ji léčit v jejích počátcích.
Dobrý den, jaký máte názor na dělenou stravu? Díky(cortina)
Foto
Dělená strava je jednou z mála alternativních diet, kterou lze doporučit. Ne že by po stránce fyziologie funggovalo oddělené trávení potravin rostlinného a aživočišného původu,a le člověk lépe sleduje, co jí. Takže ano:-)
Dobry den, mam snizenou funkci stitne zlazy, 3 roky beru Thyroxin 125mg a nedari se mi zhubnout, je to myslite tou stitnou zlazou? dekuju za odpoved(Hanyna)
Foto
Dobrý den, pokud máte dobře nastavenou substituci Thyroxinem (lékař pozná podle krevních testů), není důvod, proč byste nemohla hubnout. Svou úlohu sehrává možná i věk, kdy u žen po 40 roce života dochází k přirozenému vzestupu hmotnosti.
Dobrý den, je mi 22, měřím 170 a vážím 48 kg, na sportovní prohlídce mi naměřili jen 5% tuku, jím pravidelně, ale také sportuji pravidelně. Ale cítím se pořád unavená. Je to možné z toho, že mám málo tuků, prosím co mám jíst, aby se mi tuky zvýšily. Děkuji za odpověď.(Petra)
Foto
Dobrý den, máte podváhu, proto se cítítte tolik unavená, plus zcela jistě jíte málo bílkovin. Denně jezte alespoň 2-3 porce mléčných polotučných výrobků (1 porce je 200 g jogurtu, 250 ml mléka nebo zakysaného mléčného výrobku, 100 g tvarohu, 55 g sýra). Přidejte i rostlinné tuky (hlavně řepkový a slunečnicový), používat můžete klidně i máslo. Jezte pravidelně, alespoň 2x týdně zařaďte ryby, nevynechávejte ani maso (únavu mnohdy způsobuje nejen nedostatek bílkovin, ale i železa).
mám upravený jídelniček podle krevní skupiny,zhubla jsem za dva měsíce 9 kilo pak se to obrátilo a já stále přibývám na váze.Kde je chyba?(Marta)
Foto
Dobrý den, dieta podle krevních skupin možná zní přitažlivě, nicméně je to celé nesmysl. A všechny nesmyslné diety bohužel v drtivé většině případů vedou k jo-jo efektu. Obraťte se na nutričního terapeuta, který vám pomůže sestavit jídelníček podle zásad správného stravování a to bez všech těchto excesů.
Vážená pani doktorka, rok sa liečim na hyperthyreozu, užívam thyrozol, pribrala som po ňom 6 kg (teraz mám 60 kg/170 cm ) a stále priberám. Váha ide stále hore, kedy sa to zastaví? Alebo budem priberať donekonečna? Pani doktorka, prosím, ktorých potravín by som sa mala vzdať pri hyperfunkcii štítnej žľazy ? A ktoré by ste mi doporučili ? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.(Alžbetka)
Foto
Dobrý den, měla jste podváhu, je tedy dobré, že jste něco přibrala, minimálně 5 kg máte ještě rezervu. V případě hyperthyreóze se nemusí vyhýbat žádným potravinám, jezte pravidelně a podle zásad racionální výživy. Konkrétní doporučení najdete např. na www. vyzivaspol.cz, kde jsou podrobně rozepsána výživová doporučení.
Dobrý den.Mám 12 let odoperovanou štítnou žlázu,nohy a ruce štíhlé,ale broblém břicho,starám se o 20 letého mentálně postiženého syna-atypický autismus,je mi 46 roků,již jsem v přechodu,165cm a váha78.Prosím o radu,jak se stravovat,hodně chodíme.Děkuji. (monika)
Foto
Dobrý den, doporučuji návštěvu specialisty (nutričního terapeuta), který posoudí váš jídelníček a najde chyby. Podívejte se i na stránky www.istob.cz,. kde je program sebekaučink, inspirací vám mou být i stránky www.zijzdrave.cz nebo www.rozumnehubnuti.cz.
Dobrý den, dceři je 16 a začíná s modelingem.Měří 178cm a váží 60 kg.Prý má 2 kg zhubnout a zmenšit cvičením boky o 4 cm.Cvičí, trochu se omezila v jídle. Jak ji uhlídat před anorexií? Děkuji.Lenka(Lenka)
Foto
Dobrý den, hlavně ať nesklouzne k hladovění nebo vynechávání některých typů potravin. Musí jíst pravuidelně, pestře, mít dostatek bílkovin a jíst i maso, jinak hrozí (zejména u dívek), nedostatek železa a s tím spojená únava, nevýkonnost. Sledujte si, jak jí a hlídejte i její hmotnost, aby nechtěla příliš hubnout. Raději ať cvičí, než aby hladověla.Pokud bude agentura neúprostná, najděte si jinou.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak se stravovat, když pracuji na 3 směny, je mi 55 let a jsem po hysterektomii. Pokoušela jsem se dělenou stravu - s celkem dobrým efektem, ale po tom, co jsem "přešla" na normální stravu je tu opět nárust hmotnosti. Děkuji(Sikorová)
Foto
Dobrý den, především se snažte jíst pravidelně, noste si jídlo do práce (pokud máte noční, před odchodem do práce se najezte - 100-150 g příloha, 100 g maso, 200 g zelenina), sebou si vezměte jogurt nebo tvaroh, 1 ks ovoce, můžete si udělat i obloženou tmavou housku nebo jiné pečivo (1 ks pečiva, 3 plátky šunky/sýra, zelenina). Nezapomínejte ani na pitný režim a sledujte dostatečný příjem bílkovin, to bývá častá příčina, proč jde váha nahoru. Pro upravení jídelníčku doporučuji stránky www.istob.cz, kde je program sebekaučink a dobře si za pomoci nutričního terapeuta upravíte jídelníček.
Dobrý den, je mi 45 let,stále chci vypadat jako štíhlá žena, tudiž se udržuji. Ale co mě trápí od puberty, ač jsem štíhlá, mám stále velké břicho, asi jako bych byla ve čtvrtém měsíci těhotenství a jak je možné, že po káždém vydatném jídle i dělené stravě mi " docela rychle "narostou boky"? Ráno vstávám, a mám 2-3 kila méně, po 17h se snažím nejíst a téměř každý den hodinu a půl "jedu" na rotopedu. Jinak by bylo pro mne nejlépe nejíst nic.....A marně pátrám po příčině proč "přiberu" i z vody?? Děkuji(Izabbela)
Foto
Dobrý den, rozložení tuku je hodně individuální a z velké míry dané geneticky. Proti tuku na břiše se dá bojovat pravidelnou stravou, aerobním pohybem (aby docházelo ke spalování tuků, má být tepová frekvence 60-75 % maximální TF, klterou vypočítáte odečtením věku od čísla 220). Jinak zařaďte i posilování břicha, mnohdy se enjedná o tuk, ale spíše povolené břišní svaly. Vzestup váhy o 2 kg v prlůběhu dne je normální.
Dobrý den, ráda bych se - po vlastní nepříjemné zkušenosti s anorexií i bulimií - zeptala, jak neudělat chybu při výchově dcery, abych ji k tomuto onemocnění také nepřivedla. Jaký např. zaujmout postoj ke sladkostem - dcera je neustále vyhledává, když nedovoluji, chce je ještě víc, když dovolím, stejně nezná míru...Snažím se dovolit jen přiměřené množství, ale nechci, aby na ně pak chodila tajně. Máte i nějaké jiné tipy, co dělat/nedělat? Děkuji!(Lucie)
Foto
Dobrý den, zkuste se domluvit s dcerou na jedné sladkosti týdně, směřujte ji ke zdravému mlsání - ovocné saláty, koktejly z mléka a ovoce, domácí zmrzliny z tvarohu, tvyrohocvé dezerty, dezerty z ovoce a ricotty. Před dcerou nemluvte o tom, že "musíte" držet dietu, jezte tak, abyste sama byla vzorem.
Dobrý den, mám 6ti letého vnuka, který nemusí celý den téměř jíst. Vyvařuji mu,ale on do toho jenom "klofne" a odmítá jíst. Rodiče jej naučili od malička na sladké, tatranky,bombony, mléčné řezy a pod.S každým jídlem je to stejné. Půjde v září do školy, bude mu 7 let a váží 15 kg.Prosím,jak postupovat. Děkuji za odpověď.Emilie (Emilie babi)
Foto
Dobrý den, to je poměrně nesnadné, dítě se v tomto věku učí nejlépe správnému/nesprávnému stravování. Promluvte si s jeho rodiči, vyjádřete obavu nad stravováním dítěte a navrhněte pomoc - dítěti vařit, společně dělat zdravé dezerty, péct domácí pěčivo, apod, zkrátka vše, co zlepší stravování.Dobré informace o dětské výživě najdete na www.fzv.cz nebo www.yesneyes.cz, popř. www.hravezijzdrave.cz. Pomoci může i dětská lékařka, jelikož hmotmopst 15 k u sedmiletého dítěte je opravdu málo.
Dobrý den, moje 13-letá dcera od loňského dubna trpí anorexií, v červnu jsem s ní začala chodit ambulantně na psych. do FN Motol, její stav se celkem stabilizoval, také díky lékům Asentra, vše kolem prosince vypadalo dobře, pak v lednu utrpěla úraz, nemohla sportovat, musela rehabilitovat a vše se jen zhoršuje, buď málo jí, nebo se přejídá a musíme jídlo před ní schovávat. V Motole s ní nikdo nepracuje, v podstatě akorát přijdeme, řekneme, co se za ten měsíc nebo dva změnilo, paní psych. řekne, co by měla dcera dělat - jak toho dosáhnout už ale neporadí, dostaneme léky a jdeme. Dcera se poslední měsíc úplně ze všeho "sype" je ve stresu, má problémy s chováním, nenávidí se, je jí špatně a mám akorát pocit, že si možná něco udělá. Nevím, kam se mám obrátit, mám pocit, že mi nikdo nepomůže. Děkuji za odpověď. (Lucie )
Foto
Dobrý den, rozhodně pomůže sdružení Anabell (www.anabell.cz), kde najdete kontakty i na jiná centra. Rozhodně je nutné, aby dcerka docházela na specializované pracoviště.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou úlohu při dietě hraje vnitřní neklid, možná stres? Snažím se v posledním roce zhubnout, a tak se stravuji dietně, ne žádnou jednostrannou dietu, jídelníček dle výživové poradkyně, chodím 3x týdně cvičit a provozuji turistiku, tak 2x do týdne na celodenní výšlap. Přesto se moje váha nehne, mám nějaké starosti, neřekla bych vyloženě deprese, to ne. Děkuji za odpověď. (Renata)
Foto
Dobrý den, psychická pohoda hraje velkou roli, dokonce se ani nedoporučuje začínat s hubnutím, pokud se člověk necítí OK. Nicméně, pohyb, pravidelný jídelní režim a vyvážená strava jsou důležité i pro psyché, tak setrvejte. Pokud se potíže budou prohlubovat, navštivte psychologa.