Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel rytíř v bílém plášti. Profesor Marek (†83) se Čechům staral nejen o hormony

Autor: blv - 
24. října 2019
12:44

Na profesora Josefa Marka budou vzpomínat tisíce pacientů a generace lékařů. Zatímco prvním pomáhal jako endokrinolog, druhé pečlivě připravoval na profesní dráhu. Dnes je jeho ordinace prázdná. O jeho skonu ve věku 83 let dnes informovala na svém facebookovém profilu Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně.

 

Pilný, nadšený, až neuvěřitelně vzdělaný a k pacientům vstřícný - tak vzpomínají na profesora Josefa Marka jeho kolegové z lékařské společnosti. Jeho profesní kariéra byla od roku 1965 spojena s 3. interní klinikou dnešní Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

„Když jsem nastoupil na kliniku, dostal jsem tak jako každý lékař nějaké pole působnosti – určitý endokrinní orgán. Hypofýzu tady tehdy nikdo neměl, takže jsem se jí ujal já,“ vzpomínal před lety v rozhovoru pro zdravi.euro.cz. Ta hypofýza jako by na mladého lékaře Josefa Marka tehdy zbyla, ale bylo to šťastné rozhodnutí - pro medicínu a hlavně pro pacienty. 

V přehledu vydaných článků a vědeckých publikací byste našli 400 položek s jeho jménem.  „Farmakologie vnitřních nemocí“ se dokonce stala jednou nejprodávanějších medicínských učebnic.  Přesto, že se intenzivně věnoval vědě, dokázal si na své pacienty vždycky najít čas a to i za cenu vlastního soukromí.

Lékař Josef Marek netoužil po kariéře za cenu vstupu do komunistické strany. Profesorem se tak stal až v roce 1990. O sedm let později byl pasován na Rytíře českého lékařského stavu a získal i jednu z nejvyšších poct České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Pan profesor zemřel 22. října.

 

Zobrazit celou diskusi