ONLINE CHAT
Dobrý den, nepřijde vám absurdní, že o zásadách odpovědnosti při žádostech o úvěr radí lidem advokát firmy, která je přímo synonymem bezuzdného zadlužování lidí bez ohledu na jejich schopnost dlouhodobě splácet? Firmy, která poskytovala půjčky s RPSN v řádech stovek procent? Děkuji za odpověď(Jan Šerých)
Foto
Provident dvakrát po sobě vyhrál v Indexu etického úvěrování, který sestavuje nezisková organizace Člověk v tísni.
Dabrý den, pane Švábe, máte hezké jméno. můj přítel se jmenuje Brouk a tak mě napadlo, že byste mohli sehnat ještě nějakého Komára a založit spolu úvěrovou firmu Hmyz sro. Hezký den :)(Lentilka)
Foto
Vy máte také hezkou přezdívku... Děkuji za nabídku, ale o hmyzí firmě zatím neuvažuji.
Dobrý den, je mi 25 let, stále bydlím u rodičů, ale tento rok už bych se ráda osamostatnila. Pracuju jako učitelka, takže čistý příjem mám cca 17 tisíc. Chtěla bych si pořídit byt na hypotéku, samozřejmě nějak rozumně -ať už cenově, tak velikostně. Kam je nejlepší se obrátit?(barbora)
Foto
Obejděte co nejvíc finančních institucí, nechte si vypracovat nabídky a ty potom porovnejte.
Dobrý den Mama me pritelkyne uvazuje si vzít hypoteku na barak v hodnote 1000000 kč a chtěl jsem se zeptat ma příjem z plneho invalidniho duchodu plus nejake brigady je mozno aby si vzala hypoteku na tuto castku a kolik by stala? (Matěj Tománek)
Foto
Bude záviset na individuálním posouzení schopnosti splácet matky Vaší přítelkyně.
Je mi 45, jsem rozvedená, vydělávám průměrně a potřebuji půjčit tak půl milionu, abych si mohla koupit byt. Mám vůbec šanci ho dostat? A zřejmě ho budu splácet do důchodu, že?(Kateřina)
Foto
Bude záviset na individuálním posouzení Vaší schopnosti splácet.
Všude čtu rady, jak si mám hlídat RPSN. Ale já netuším, co to vlastně je. A navíc to některé firmy ani neuvádějí. Tak jak to RPSN potom zjistím? Děkuji.(michal)
Foto
RPSN znamená roční procentní sazba nákladů. Uvádět RPSN a celkovou splatnou částku je jednou ze zákonných povinností věřitele. Poskytovatel úvěru Vám musí všechny zákonné údaje sdělit ještě před uzavřením smlouvy.
Dobrý den, potřebuji si půjčit cca 50 000 na menší rekonstrukci bytu. Podle čeho si mám vybrat společnost, u které si půjčím? Zajímá mě hlavně, kolik přeplatím, ale mám si dát pozor i na něco jiného?(hedvika)
Foto
Můžete zkusit některou z nebankovních společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci. Cena neměla být jediným kritériem. Zajímejte se i o ostatní podmínky, zejména sankce a proces při nesplácení.
Rozbilo se mi auto, tak jsem si půjčila na opravu. Nakonec mi opravu zaplatil můj bratr. Můžu ty peníze vrátit? (Gabriela H. z Prahy)
Foto
Ano, máte 14 dní na odstoupení od smlouvy. Po uplynutí této lhůty Vám zákon dává možnost úvěr předčasně splatit.
Chtěl jsem si půjčit 200 tisíc, nikdo se mě neptal, kolik beru, rovnou chtěli, abych ručil barákem. To by mi pak vzali barák za milion, kdybych nesplácel?(Mirek S.)
Foto
Podle novely zákona zajištění nesmí být ve zjevném nepoměru k ceně půjčky. Takto vysoké zajištění by nejspíš mohlo být v rozporu se zákonem.
Dobrý den, volala jsem na číslo, kde v inzerátu slibovali půjčku. Žádnou mi nedali, ale ten telefonát mě stál tři stovky.(Klára Babicová)
Foto
Novela zákona zakazující předražené telefonáty v souvislosti s nabídkou spotřebitelských úvěrů nabyla účinnosti 25. února.
Dobrý den,v lednu mi jedna firma slíbila obstarat půjčku. Žádný peníze mi ale nesehnali a chtějí po mě zaplatit 5 tisíc. Proč bych jim měla něco platit, když půjčku nemám?(Martina Hlaváčková)
Foto
Bohužel novela zákona, která umožňuje za určitých podmínek získat zpět zaplacený poplatek za zprostředkování, nabyla účinnosti až 25. února.
Je pravda, že pokud mi banka nechce půjčit, je to proto, že si myslí, že už nejsem shopen splácet další půjčku? Je v takovém případě půjčka u nebankovní společnosti záchrana? Myslím, že prostředky ještě mám. (Kamil B.)
Foto
Můžete zkusit kontaktovat některou z nebankovních společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci, nicméně i zde musíte počítat s procesem ověřujícím Vaši schopnost splácet.
Kolik je podle Vás ještě bezpečný úrok (nebo RPSN) a jak poznat půjčku, která mě nezruinuje?(Jiří Lom)
Foto
RPSN by nemělo být jediným kritériem k posouzení bezpečnosti půjčky. Zajímejte se i ostatní smluvní podmínky, zejména sankce a postup v případě, že se dostanete do potíží se splácením.
Chtěl bych si půjčit na auto, ale nevím, kolik si vlastně můžu dovolit půjčit. Každý měsíc mi po zaplacení všeho zbývá okolo 6 tisíc korun, ale většinou ušetřím tak 3 tisíce. Zbylé 3 tisíce prostě rozfrcám za hlouposti, rozdám atd. Přesto nevím, jak si mám úvěr nastavit, abych nebyl zbytečně ve stresu. Někde jsem četl, že člověk by si měl koupit auto, které dokáže splatit z půlročního platu. Přijde mi to rozumné, ale nechci úplný starý vrak. Auto vyloženě nepotřebuji, poraďte.(Tomáš Rozkoš)
Foto
Seriozní finanční instituce by měla během Vaší případné žádosti o půjčku dobře posoudit, zda jste úvěr schopen splácet a podle toho nastavit výši případné půjčky.
Zdravím, chtěl bych se zeptat na váš názor. Mám tři úvěry u několika různých společností - vše do 100 tisíc a splácím je více méně bez problémů. Uvažuji, že si vezmu jeden větší, kterým poplatím tyhle menší, abych měl jen jednu splátku a platil jen jedny poplatky. Je to dobrý nápad? Co byste mi radil? Díky za odpověď(Honza Petrucha)
Foto
Ne všechny instituce umožňují změnu podmínek splácení. Zeptejte se podrobně, za jakých podmínek je konsolidace nabízena.
Dobrý den, chci si vzít úvěr na byt a nemohu se rozhodnout: Je lepší mít hypotéku na dobu kratší a platit vyšší splátky, anebo platit menší splátky po dobu třeba 30 let? děkuji.(Milada Vranková)
Foto
Hypotéka na kratší dobu by teoreticky měla být výhodnější, ovšem je třeba se zamyslet, zda budete třeba v případě nemoci schopná platit splátky v dohodnuté výši.
Dobrý dne, existuje nějaký skutečně bezpečný úvěr? Myslím tím, jestli se dá pojistit pro případnou nemožnost splácení? A jak taková pojistka - pokud je - vlastně funguje? Díky(Darča)
Foto
Zeptejte se vždy, zda banka nebo finanční společnost poskytuje pojištění schopnosti splácet. Toto pojištění v případě neschopnosti splácet pokryje po určitou dobu dlužné splátky. Detaily ale mohou u každé instituce jiné, je třeba se ptát.
Dobrý den pane JUDr. Martine Švábe,chtěl bych si vzít uvěr na auto,protože staré dosluhuje a bez auta nemužu bít dojíždím deně 180km.jen se bojím co by stalo když bych stratil práci. děkuji za odpověd s pozdravem martin(martin)
Foto
Můžete zkusit jak některou z bank nebo finančních společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci. Popište jim ale důkladně svoji situaci a přímo se zeptejte, co by se stalo, když byste nebyl schopen splácet.
Dobrý den, jak jsem si přečetl v článku, tak ti lidé, kteří neuspěli u banky se dříve obraceli právě na podivné firmy. Je pravda, že z toho měli často více problémů než užitku. To by nyní tedy ten zákon měl znemožnit. Ale co mají dělat lidé, kteří v bance se žádostí neuspějí? Kde si mají půjčit? Kdo jim pomůže? Děkuji(Karel Málek)
Foto
Můžete zkusit některou z členských společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci. (www.clfa.cz)
Znamená ten nový zákon, že zmizí z novin a vylepovacích ploch otravné inzeráty na expres půjčky typu Půjčíme vám na cokoliv, bez doložení příjmů?Když někde inzerát objevím, a vím že jde o lichvu, můžu na to upozornit nějaký orgán? Díky! (Josef Peterka)
Foto
Novela zákona inzerci nezakazuje, ale pokud je zmíněna jakákoliv informace o nákladech na půjčku, musí být zmíněny i všechny ostatní informace o ceně včetně celkové splatné částky a RPSN. Na reklamu nesplňující tyto požadavky můžete upozornit Českou obchodní inspekci.