Vídeň: Nejlepší trhy!

Téměř na všech vídeňských náměstích jsou trhy, kde je možné pozorovat řemeslníky a ochutnat sezónní speciality.
Autor: profimedia.cz
Rakouská metropole si v tradiční velikonoční atmosféře libuje. Téměř na všech vídeňských náměstích jsou trhy, kde je možné pozorovat řemeslníky a ochutnat sezónní speciality.

Co ve Vídni na Velikonoce zažít:

* Mezi ty, které Češi pravidelně navštěvují, protože jsou prostě nejlepší, patří trhy před zámkem Schönbrunn (21. března až 6. dubna). Stačí jít za vůní květin, protože na vás čeká bohatá květinová dekorace, ale také výrobky z keramiky, dřeva, program pro děti a kulinářské delikatesy z celého Rakouska.

* Ve starovídeňském stylu jsou velikonoční trhy na Freyungu (20. března až 6. dubna 2015), kde vypukne vajíčkové šílenství. Na jednom místě totiž uvidíte na 40 000 vajec a kraslic.

* Velikonoční slavnosti budou rovněž probíhat v Prateru (5. dubna), kde nebude chybět ani již tradiční velikonoční průvod.

Velikonoční pochoutky: K vídeňským trhům patří kančí, šťavnatá šunka, knedlíky s vejci a Osterpinze – sladké bochánky z kynutého těsta. Mlsné jazýčky své chuťové pohárky uspokojí pečenými jablky nebo třeba oblíbeným pokrmem císaře Františka Josefa I. – trhanci.

Londýn: Hon za vejci

Mnozí jsou na velikonoční běh řádně připraveni...
Autor: profimedia.cz
Čokoládová vajíčka tady přináší velikonoční zajíček, a protože chce, aby si děti čokoládu zasloužily, ukrývá jim sladkosti na zahradě. Úkolem dětí je rozluštit, kde se sladké dobroty ukrývají.

Co v Londýně na Velikonoce zažít:

* Každoročně se tady koná hned několik soutěží v hledání vajíček. Navštívit je můžete při Easter Egg Trail v Fenton House, Easter Egg Hunt v Battersea Park Zoo (28. až 29. března) nebo Easter Duck Hunt v London Wetland Centre (28. března až 12. dubna).

* Během jarních prázdnin si nejmenší postaví dům z papíru v Museum of Childhood (30. března až 10. dubna 2015).

Velikonoční pochoutky: Na Velký pátek si dejte tradiční teplé křížové bochánky, které chutnají po muškátovém oříšku a sušeném ovoci.  Britové jim říkají »Hot Cross Buns«. A kde je můžete ochutnat? Jděte za vůní skořice až do Upper Street, kde se nachází pekařství Euphorium, ve kterém najdete jedny z nejlepších bochánků v celém Londýně.

Berlín: Velká velikonoční party!

Německý zvyk - věšení vajec na stromy.
Autor: profimedia.cz
Osterstrauch je jednou z typických velikonočních aktivit Němců, kteří každoročně na jaře věší vlastnoručně nabarvená vejce na keře a stromy.

Co v Berlíně na Velikonoce zažít:

* Mezi takzvané highlighty oslav jara zde patří hledání vajíček v Britzer Garten (5. dubna).

*Všichni rytíři, kejklíři a tanečníci se sjíždějí do Zitadelle Spandau na Rytířský festival (4. až 6. dubna), aby se zde střetli ve středověkých bitvách a turnajích.

* Velikonoční oslavy se konají i v Düppel Museum Village (28. až 29. března, 3. až 6. dubna). Děti si nabarví velikonoční vajíčko, dospělí ocení tradiční domácí klobásy.

* Vyzkoušet můžete i komentované velikonoční prohlídky v Muzeu přírodovědecké historie v Invalidenstraße (2. až 6. dubna). Uvidíte obrovského ledního medvěda i gigantického, 13 metrů vysokého brachiosaura.

Velikonoční pochoutky: Na Zelený čtvrtek si zde dejte polévku ze sedmi bylin, jejímiž ingrediencemi jsou špenát, petržel, pórek, pažitka, pampeliška a také nesmí chybět šťovík. Je to opravdová lahůdka a narazíte na ni na velikonočních trzích. Na Velký pátek je maso zakázáno, a tak se musíte spokojit s rybou. Po masovém půstu je neděle dnem, kdy se naopak masu holduje. Němci dávají přednost hlavně jehněčímu.

Paříž: Sváteční delikatesy

Ve Francii nesmí na Velikonoce chybět čokoláda.
Autor: profimedia.cz
Mezi dobroty, na které se vám budou sbíhat sliny, patří hlavně čokoláda.

Co v Paříži na Velikonoce zažít:

* Chcete-li se podívat do historie čokolády, navštivte Choco-Story. Muzeum pořádá speciální velikonoční program, na kterém si děti i dospělí zahrají na Karlíkovu továrnu na čokoládu. Vyrobit si můžete velikonočního zajíčka či vajíčko.

* Další zastávkou během putování za čokoládou je obchod Fauchon, jehož majitelé si od roku 1886 vybírají cukráře, kteří patří k profesionálům svého oboru. Za ochutnání tady stojí snad všechno a místní cukráři navíc vytvářejí gigantické výtvory s velikonoční tematikou.

* Armádu tučňáků, kteří se rozplývají na jazyku, dokáže z čokolády vytvořit cukrář Patrick Rogers. Při pohledu na velikonoční výkladní skříně jeho cukrárny budete mít pocit, že jste se právě ocitli v galerii umění.

Velikonoční pochoutky: K Velikonocům neodmyslitelně patří také vajíčka, která nemusí být ukryta jen na zahradách, ale můžou se skrývat i ve vašem talíři. O víkendu si v Paříži zajděte na pozdní snídani či brzký oběd, tzv. brunch, do restaurace, kde vejce hrají hlavní roli – do Eggs & Co. Každým rokem tady připravují speciální velikonoční menu!

Budapešť: Krojované Velikonoce

Lidové kroje patří ke svátkům jara i v Maďarsku.
Autor: profimedia.cz
Festival, který oslaví příchod jara, se bude i letos konat v okolí Budínského hradu. Lidové vystoupení v krojích, řemeslnou výrobu i přehlídku zdejších tradic můžete spatřit na jarmarku v Budapešti. Jak Maďaři slaví Velikonoce, je možné poznat v Muzeu etnografie, kde můžete také spatřit umění maďarského folklóru. Na tomto místě proběhne i speciální velikonoční program pro děti a jejich doprovod.

Velikonoční pochoutky: K jídlu, které ve velikonočním menu nesmí chybět, patří uzená šunka, vařená vejce, bramborový salát a velikonoční pečivo.

Zdroj: www.eurolines.cz

Fotogalerie
5 fotografií