Kids’ Lab Abrakadabra je první dětskou laboratoří v České republice a v pořadí již 35. laboratoří ve světě. Vzdělávací program společnosti BASF každý rok navštíví více než 50 000 dětí z celého světa a těší se velké oblibě nejen u žáků, ale i u jejich učitelů. Jeho cíl je jasný – přiblížit malým vědcům tajuplný svět chemie a umožnit jim pomocí zajímavých pokusů porozumět zákonitostem okolního světa. Od 23. 11. 2012, kdy byla laboratoř otevřena, již výukové programy navštívilo více než 2 500 dětí z celé České republiky ve věku 6 až 12 let.

Škola hrou

Experimentální laboratoř jasně ukazuje, že i chemii lze vyučovat Komenského metodou „škola hrou“. „Mnoho dětí si myslí, že přírodní vědy jsou nudné. Ve škole většinou není tolik času, aby se děti mohly věnovat pokusům a vše si vyzkoušet takzvaně naživo. Právě proto přišla BASF s nápadem dětské laboratoře, která jim umožní seznámit se nejen s chemií, ale pochopit také základní přírodní zákony. Rozzářené oči dětí a nadšené výkřiky nad každým povedeným pokusem jsou pro nás obrovskou motivací do další práce a jasným signálem toho, že naše snaha má smysl,“ říká Edita Hippová, jednatelka společnosti BASF spol. s r.o.

Kids’ Lab má kapacitu 26 míst a je otevřena všem základním školám v České republice každý pátek ve dvou dvouhodinových blocích. Pro malé objevitele je připraven experimentální program s názvem „Voda miluje chemii“, který se skládá ze dvou samostatných pokusů. Během prvního se děti seznámí s vlastnostmi vody, v tom druhém se na vlastní oči přesvědčí o propustnosti jednotlivých materiálů.

Autor: Kids‘ Lab

Od února 2014 se školy těší také ze dvou zbrusu nových pokusů „Čištění vody“ a „Výrobu slizu“. Díky těmto pokusům si děti uvědomí nejen cenu čisté vody, ale také složitost jejího čištění. „Přibližně deset procent vody, která se v BASF používá, přichází do kontaktu s výrobky a využívá se pro čistění nebo jako rozpouštědlo. Takto vzniklá odpadová voda se následně čistí v čistírnách odpadových vod. Děti si v tomto experimentu mohou vytvořit vlastní znečištěnou vodu a následně z ní odstranit pevné i rozpuštěné částice. V druhém pokusu, při výrobě slizu, si zase mohou děti samostatně vyrobit oblíbenou hračku, při jejíž výrobě se naučí, že voda není jen tekutá, ale má i mnoho jiných vlastností,“ vysvětluje nové programy PR manažerka BASF Silvia Tajbliková.

Laboratoř děti fascinuje od první chvíle a pod vedením zkušených lektorek jim chemie doslova ožívá pod rukama. Během kurzu je kladen důraz na bezpečnost práce, proto jsou děti vybaveny ochrannými brýlemi a zástěrami. A důležitá je také samostatnost – děti pokusy provádí samy dle návodného manuálu. A aby to byla práce veselá a příjemná, mohou se spolehnout na pomocnou ruku maskota laboratoře, Dr. Bubblera, a jeho přátel.

Pro budoucnost chemie

První dětská chemická laboratoř Kids’ Lab spatřila světlo světa v sídle BASF v Ludwigshafenu v roce 1997, první česká laboratoř byla otevřena až o patnáct let později. Pro úspěch celého projektu v ČR je nesmírně důležité, že Kids’ Lab Abrakadabra provozuje tak respektovaná instituce, jakou je Národní technické muzeum. Vstup do laboratoře i pracovní pomůcky jsou navíc zcela zdarma. Vzhledem k tomu, že přírodní vědy obecně ve školách patří mezi nejméně oblíbené předměty, BASF věří v to, že právě těmito drobnými, ale podstatnými krůčky se chemie postupně etabluje jako zajímavý a oblíbený předmět u dětí, díky němuž mohou objevovat a chápat svět kolem sebe.

Přihlášky do laboratoře probíhají prostřednictvím formuláře na stránce http://www.ntm.cz/doprovodne-programy/kids-lab-abrakadabra.

Autor: Kids‘ Lab