Plánovaným vstupem země do Evropské unie se snad Chorvati vyšplhají na úroveň západních zemí, ale bude konec levnému ubytování u tetičky Dragany nebo půjčení lodičky »bez papíru«. A koneckonců i ceny se budou zaokrouhlovat spíše nahoru.

V červenci 2013 Chorvatsko pravděpodobně opravdu vstoupí do Evropské unie a tím se i zvýší ceny. Dosud se spousta apartmánů pronajímala načerno, aby jejich majitelé nemuseli platit daň. Se vstupem do EU se kontroly zpřísní, a ceny ubytování tedy budou stoupat. Ze zkušenosti z ostatních zemí pak víme, že porostou nejen ceny ubytování, ale i jídla a služeb.

„Vstupem Chorvatska do EU v příštím roce se do cen zájezdů zcela jistě promítne daň z přidané hodnoty, která letos ještě ceny neovlivňuje,“ říká Libor Šugárek, výkonný ředitel Vítkovice Tours.

Prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek to ale tak černě nevidí: „Vstupem Chorvatska do EU se v prvé řadě zjednoduší administrativní podmínky pro vstup na území Chorvatska. Průběh kontrol na hranicích, ať již na silničních trasách či na letiších, tak bude podstatně plynulejší.“

Kde se ubytovat?

Apartmány - pronájem už není zlatý důl

Kdysi bylo největším bohatstvím hlavně pěstování révy. Hodný syn dostal vinohrad, ten nezbedný pozemek u moře. Rybařením se živili jen ti nejchudší. Jenže pak začal turismus a marnotratní synové postavili apartmány u moře. Těm hodným révu zničil škůdce a většinou emigrovali. Teď se karta obrací. Víno se rodí dobré a turisté tlačí ceny ubytování dolů. Majitelé apartmánů se už jen pronajímáním neuživí a musí pracovat. Jenže nesezonní práce je málo. Práci nemá každý pátý Chorvat.

Ceny apartmánů:
Autor: Profimedia.cz, scom

Kempy - luxus i ve stanu

Chorvatsko je často nazýváno kempařskou velmocí. Na jeho území je celkem 518 kempů, a jak je známo, konkurence zvyšuje kvalitu. Od německého autoklubu ADAC si loni hned několik chorvatských kempů vysloužilo prestižní ocenění Superplatz. Mezi českými turisty je navíc tenhle způsob pobytu velmi populární hlavně díky nízkým cenám.

Ceny kempů:
Autor: Profimedia.cz, scom

Hotely - hvězdiček je víc, ale má to háček

Většina hotelů v Chorvatsku není nová, ale prošla poměrně nákladnou rekonstrukcí a přibyla jim nějaká ta hvězdička. Přistavěly se nové bazény a vybudovala nová wellnes s centra... Chorvatsko se teď soustřeďuje i na bohatší klienty. Personál ale malinko pokulhává. I ve čtyřhvězdičkovém hotelu se vám běžně stane, že vám nedají víno degustovat, při nalévání možná i ukápnou na váš rukáv a pro špinavé nádobí přijedou s vozíčkem. Vše ale dokáží napravit neuvěřitelnou vstřícností a milým úsměvem.

Ceny hotelů:
Autor: Profimedia.cz, scom

TIP - Mobilní domy nebo soukromí

O mobilní domky je stále zájem, a to hlavně v kempu Zaton a Vodice, ale i Šibenik. Velmi dobré ceny je možné získat při ubytování v pokoji s polopenzí v soukromém domě a stravování v blízké restauraci. Ceny se pohybují od 518 Kč do 669 Kč za osobu a období. U cen je nutné koukat na období – nižší cena je na začátku a konci pobytových termínů a vysoká cena je v době prázdnin od půlky července do půlky srpna.

Statistiky ubytování

Podle typu ubytování se vloni nejvíce turistů ubytovalo v hotelech, hotelových apartmánech a komplexech (5,12 milionu), v soukromí (2,88 milionu) a v kempech (2,28 milionu).

V hotelech však uskutečnili méně noclehů než v soukromí: V hotelech strávili průměrně 3,9 dne, v soukromí se pak zdrželi v průměru 7,2 dne.

Češi znovu objevují Slovinsko!

Slovinsko, nebo také alpská země, bylo po řadu let mimo oblast hlavního zájmu českých turistů, kteří považovali tuhle zemi jen za zastávku na svačinu mezi Českem a Chorvatskem. Málokoho napadlo se na cestě k Jadranu chvíli pozdržet. Slovinsko však nabízí mnohem víc než jen benzinky.

Slovinsko je balíčkem zážitků – alpská příroda, Středozemní moře, horké termální prameny a starobylá metropole Lublaň nabídnou každému něco. Nezájem turistů se prolomil až v posledních letech. „Výrazně stoupá počet Čechů, kteří se chystají při svých cestách do Chorvatska navštívit ve Slovinsku takové turistické perly, jako je Postojnská jeskyně, Bled se svým hradem i bohatým sportovním zázemím a také léčivé termální komplexy typu Moravských Toplic nebo Ptuj,“ říká Libor Šugárek, výkonný ředitel Vítkovice Tours.

Fotogalerie
6 fotografií

Banner sleviště
Autor: sleviste