Kdy vám hrozí »basa« ?

 Kdy vám hrozí, že jako řidič skončíte za katrem? Nejvíce v souvislosti s dopravní nehodou, kdy se můžete dopustit trestných činů usmrcení, těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví. O tom, zda a jak vysoký trest bude uložen, ale rozhoduje soud. Přihlíží i k tomu, jestli je člověk bez úhony, nebo už byl trestán.

Ublížení na zdraví není každé zranění!

Pro posouzení, zda se jedná skutečně o trestný čin, či jen o přestupek ublížení na zdraví, rozhoduje, jak závažné zranění bylo poškozené osobě způsobeno. Pro představu: odřeniny a modřiny způsobené při dopravní nehodě budou jinak posuzovány než např. ochrnutí. Trestní zákoník k tomu říká: „Ublížením na zdraví se rozumí takový stav záležející v poruše zdraví nebo jiném onemocnění, který porušením normálních tělesnýc h nebo duševních funkcí znesnadňuje, nikoli jen po krátkou dobu, obvyklý způsob života poškozeného a který vyžaduje lékařské ošetření.“

 

Kdo nic nedělá, nic nezkazí?

U nehod je to přesně obráceně! Když neposkytnete pomoc osobě v nebezpečí smrti (s vážnou poruchou zdraví, vážným onemocněním), hrozí vám odnětí svobody až na 2 roky. Nemusíte pomáhat pouze v případě, že byste tím ohrozili sebe nebo někoho jiného. Trestně postižitelní jste i jako svědci nehody v případě, že např. jedete kolem dopravní nehody a místo toho, abyste zastavili a pomohli, pokračujete v jízdě.

Za tuhle nečinnost se trestá (či pokutuje):

řízení technicky nezpůsobilého vozidla

řízení vozidla s nečitelnou (silně zašpiněnou) registrační značkou

nezastavení na přechodu

nezastavení při nehodě

neprokázání totožnosti ostatním účastníkům při nehodě

Kolik vám hrozí?

 Za nehodu s těžkým ublížením na zdraví s následkem smrti hrozí trest odnětí svobody od 8 do 16 let.  Za ublížení na zdraví z nedbalosti řidiči hrozí odnětí svobody na jeden rok nebo zákaz činnosti.

Nepřipoutaný pasažér může pykat

Řidič by měl zajistit bezpečí posádky. U dětí to znamená vždy je připoutat, ale s dospělými, kteří se poutat nechtějí, toho řidič moc nezmůže. Zákon na to pamatuje. Každý případ se potom rozhoduje individuálně. Může nastat i situace, že k náhradě vzniklé škody budou povinni oba (jak řidič, tak zraněný pasažér) v poměru určené výše svého zavinění.

 Crash test ukázal, že děti v zimním oblečení nejsou v sedačce v bezpečí:

Video
Video se připravuje ...

Crash test ukázal, že děti v zimním oblečení nejsou v sedačce v bezpečí youtube/WIVBTV