Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bourali jste? Odbornice radí, jak z pojišťovny dostat co nejvíc!

/
  • Při dopravní nehodě jde o zdraví i peníze
    Při dopravní nehodě jde o zdraví i peníze (archiv)
    18. září 2018 ● 10:00

    Stačí malá nepozornost na silnici a karambol je na světě! Dvě poničená auta, dva řidiči s vlastním pohledem na věc a minimálně dvě pojistné smluvy, kterých se situace může dotknout. Jak z této šlamastiky vybruslit s co nejmenší škodou?

     

  • 1.

    Jaké máte povinné ručení?

    Už při při výběru povinného ručení můžeme udělat chyby, díky kterým se může nehoda pěkně prodražit. Tou nejzásadnější je nízký limit, který může znamenat, že při vyšší škodě nám pojištění nemusí stačit a zbytek budeme muset doplatit z vlastní kapsy. Není to ale jediný zádrhel. „Pozor je nutné si dát například na to, jaké povinnosti vám pojištění ukládá a v jakých případech po vás může pojišťovna požadovat zpět pojistné plnění, které vyplatila poškozené straně,“ varuje právnička Barbora Pospíšilová z D.A.S. pojišťovny právní ochrany. 

    Nevíte, se kterou pojišťovnou jednat? Na stránkách České kanceláře pojistitelů můžete podle registrační značky zkontrolovat, u které pojišťovny má vůz povinné ručení.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Havarijní pojištění

    Ani havarijní pojištění vám nepomůže vždy. Kromě limitů, které mohou pojistné plnění omezit, je i tady řada chytáků. Třeba rozsah pojištění, který se může od vašich představ zásadně lišit. Zajímejte se i o výluky, na které se pojištění nevztahuje a další věci. „Zda a jak vysoká je vaše spoluúčast v případě vzniku pojistné události, kdy tato je někdy stanovena pevnou částkou, někdy procentuálně a někdy v kombinaci – např. 3%, avšak nejméně 3000 Kč z vypláceného pojistného plnění, zda je u pojištění stanovena čekací doba, tzn. doba, v rámci které, pokud se vám stane pojistná událost, pojišťovna nemusí pojistné plnění vyplatit, nebo za jakých okolností může pojišťovna pojistné plnění snížit či dokonce vůbec nevyplatit,“ upozorňuje právnička Pospíšilová.

     

    Autor: Profimedia

  • 3.

    Jednejte rychle!

    Každou pojišťovnu s požadavkem na plnění kontaktujte okamžitě telefonicky, e-mailem, nebo přes webové stránky pojišťovny. Jako doklady poslouží vyplněný euroformulář, ale i fotografie, svědecké výpovědi, záznam policie. Pokud viník neměl vůbec sjednané povinné ručení, obraťte se na Českou kancelář pojistitelů.

     

    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Když se ceny rozcházejí

    Pojišťovna může mít o ceně poškozených předmětů jiné představy, než vy. „V takovém případě je vhodné nechat si v dané záležitosti zpracovat znalecký posudek. Za tímto účelem je vhodné nevyhazovat např. vyměňované poškozené díly u vozidla apod.,“ radí Pospíšilová z  D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

     

    Autor: Infografika Blesk

  • 5.

    Kdy musíte volat policii?

    Škoda je nad 100 tisíc (včetně přepravovaných věcí).

    Někdo je zraněn nebo usmrcen.

    Nedohodnete se, kdo je viník nehody.

    Nedokážete zajistit plynulost provozu.

     Poškodíte majetek třetí osoby (zbořený plot, komunikace, dopravní značka, veřejné osvětlení apod.).

     

    Kdyby neměl povinné ručení, bude viník platit za opravu obou aut. S havarijní pojistkou nemusí platit ani za opravu toho svého.
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Když nabouráte sami…

    Nabourali jste do plotu, lampy nebo stojícího auta? Volejte policii! V případě, že byste nechali na místě jen vzkaz, byť s kontaktem, dopouštíte se přestupku ujetí od dopravní nehody!

     

    Kdyby neměl povinné ručení, bude viník platit za opravu obou aut. S havarijní pojistkou nemusí platit ani za opravu toho svého.
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Vina není černobílá

    Na místě nehody vůbec nemusí být jasné, kdo je viník a kdo poškozený. Stát se také může, že vina bude následně určena poměrně. Výjimkou také není, že jeden účastník dopravní nehody řekne, že je viník a o pár dní později tuto skutečnost rozporuje. Když se na vině nemůžete  dohodnout, musíte volat policii.

     

    Autor: Pavel Ryšlink

  • 8.

    Pojišťovnu volejte preventivně

    Vlastní pojišťovnu volejte i proto, že v rámci pojištění vozidel často bývají zahrnuty asistenční služby, kdy vám pojišťovna poradí nebo i pomůže s odtahem vozidla, se zařízením náhradního vozidla apod. Předejdete tak i nemilému překvapení např. v podobě toho, že vám pojišťovna nebude chtít proplatit všechny náklady za uskutečněný předražený odtah či opravu v neautorizovaném servisu.

    Kdyby neměl povinné ručení, bude viník platit za opravu obou aut. S havarijní pojistkou nemusí platit ani za opravu toho svého.
    Autor: Shutterstock

     

  • 9.

    Škody? Servis, zvěrolékař i oblek na míru!

    Poškozenému musí viník uhradit náhradu újmy, která nehodou vznikla. A to i té nemajetkové. Nejsou to tedy jen škody na voze, ale patří sem i mobilní telefon, oblečení, dioptrické brýle a další věci. „Při ublížení na zdraví můžete požadovat zejména bolestné, dále náhradu za snížení společenského uplatnění, náklady spojené s péčí o své zdraví z důvodu nehody, náhradu za ztrátu na výdělku. Pokud bylo při dopravní nehodě zraněno také vaše zvíře, můžete požadovat úhradu nákladů na jeho léčení,“ popisuje právnička. A v určitých případech proplatí i péči o domácnost, náhradní vozidlo nebo právní zastoupení.

     

    Autor: Foto: scom

     

     

     

Dnešní horoskopy