Šok z dopravní nehody nás vyvede z míry a nejednáme pak racionálně, jak bychom měli. Vždycky se ale snažte uklidnit a postupujte od nejdůležitějších věcí k méně důležitým.

Stresu účastníků nehody stále častěji využívají „lovci nehod“. Čekají na dálničních přivaděčích či nedaleko úseků častých nehod. Objevují se hned po havárii a nabízejí pomoc, když ji ale využijete, riskujete, že vám jejich služby pojišťovna v plném rozsahu neuhradí, a zaplatíte tedy mnohem víc, než byste museli.

Triky lovců nehod

U dopravní nehody bývají jako první a nabízí zdarma své služby. Vše zařídí za vás, bleskově vám poskytnou náhradní vůz a vše probíhá nadmíru hladce a bez starostí. Jenže na konci bývá rozčarování a obrovský účet za služby, které měly být původně zdarma! Tímhle vás balamutí:

* Abyste mohli využít jejich služeb, dáváte jim často plnou moc k jednání s pojišťovnou. Jste tak plně v jejich moci. Za ukončení spolupráce přitom můžete dostat pokutu až 5 000 korun.

*Smlouvy často obsahují absurdní pokuty v řádech tisíců korun – například za vrácení neumytého auta.

*Zavážete se, že uhradíte nakoupené náhradní díly, které nakonec ani nemusí být namontované na vaše auto.

*Účtují si i věci a služby, které nepotřebujete a pojišťovna je nehradí. Lovci nehod pak chtějí náhradu těchto smyšlených výdajů po vás.

* K opravám využívají vlastní sítě předražených odtahových služeb a servisů. Když pojišťovny zkrátí plnění na obvyklou míru, nedoplatek zaplatíte vy. Neodborným zásahem můžete přijít i o záruku automobilky.

* Náhradní vozy mohou mít i neodpovídající kvalitu a stáří, navíc mohou být bez kvalitního servisu.

Co dělat, když dojde k nehodě:

* Zajistěte bezpečnost na místě nehody: Vypněte motor, zajistěte brzdy, rozsviťe výstražná světla, oblečte si reflexní vestu, umístěte výstražný trojúhelník 50 až 100 m od vozidla.

* Zhodnoťte rozsah nehody a stav účastníků nehody. Poskytněte první pomoc.

* Odejděte do bezpečné zóny za svodidly.

* Podle potřeby přivolejte odbornou pomoc: Integrovaný záchranný systém (linka 112), policii (158), hasiče (150) a záchranku (155).

* Zajistěte odtah vozidla zavoláním na Linku pomoci řidičům 1224, odkud vás spojí s vaší pojišťovnou. Pokud znáte číslo, volejte rovnou.

* Vzájemně se legitimujte s ostatními účastníky nehody a údaje si zapište.

* Zdokumentujte nehodu, vyplňte záznam o dopravní nehodě u nehod bez přítomnosti Policie ČR.