V loňském roce se na českých silnicích stalo 85.859 dopravních nehod, při nichž přišlo o život 629 osob. Ani další čísla, která ve statistikách zveřejnila Policie České republiky, nejsou lichotivá. Bylo evidováno 2.762 těžce a 23.655 lehce zraněných osob a odhadovaná hmotná škoda přesáhla částku 4,9 miliardy korun. Je lehké říci „buďte opatrní“, nebo „bourejte méně“, ne vždycky se však dá dopravní nehodě zabránit. 

Přestože byl počet loňských dopravních nehod šestý nejnižší od roku 1990, stále nelze opomenout nemalé zvýšení proti roku 2013. Loni se totiž na českých silnicích stalo o 1.461 více dopravních nehod a usmrceno bylo o 46 osob více. I kdyby se ale jednalo pouze o jedinou, byla by to velká ztráta. 

Přestože každý řidič, který dnes a denně usedá za volant automobilu, musí počítat s nástrahami silnic a hazardním chováním ostatních účastníků provozu, nehodu si zkrátka nenaplánuje. Ať už se jedná o malé karamboly na křižovatkách, u kterých dojde pouze na pomačkané plechy, nebo hromadné kolize s těžkými zraněními, vždycky je dobré dodržovat pár důležitých zásad. Mnohdy totiž o životě a smrti rozhodují pouhé sekundy…

- Zachovejte klid, nepanikařte. Situace mnohdy nemusí být tak zlá, jak se na první pohled zdá.

- Zhodnoťte svůj zdravotní stav a stav vašeho vozidla. Necítíte-li se dobře, okamžitě volejte záchrannou službu a policii. Snažte se sdělit co nejvíce informací, které složkám pomohou k nalezení místa nehody.

- V případě, že to váš zdravotní stav dovolí, zapněte výstražná světla, oblékněte si reflexní vestu a opusťte vozidlo. Vždycky dávejte pozor na okolní provoz.

- Účastníci nehody jsou povinni ji nahlásit v případě, že dojde k poškození pozemní komunikace, obecně prospěšného zařízení, nebo pokud škoda na vozidlech přesáhne 100.000 korun. Pokud dojde ke zranění osob, o nějakém neohlášení ani nepřemýšlejte.

- Pokuste se sehnat co nejvíce svědků a snažte se zdokumentovat místo nehody. V případě, že dojde ke skutečnostem popisovaným v předešlém bodě a účastníci nehody se nedohodnou na viníkovi, může policii pomoci i sebemenší detail.

- Po střetu dvou a více vozidel vždycky vyplňte záznam o nehodě s určením viníka a situaci nahlaste pojišťovně. Ta se již zpravidla velmi rychle postará o pojistné plnění buď z havarijního pojištění, nebo povinného ručení viníka.

- Dejte pozor na takzvané „lovce nehod“, kteří často vyčkávají na místech s největší pravděpodobností dopravních komplikací. Tito lidé se snaží převzít plnou moc nad řešením nehody, zajistí odtah a servis, velmi často si však účtují nepřiměřeně vysoké částky. Umí být výřeční a dokážou využít řidičova šoku.

- Vůz si nechejte opravovat tam, kde to znáte, nebo v autorizovaném servisu. Vyhnete se možným problémům s fakturováním nepřiměřených částek, které vám pojišťovna nemusí proplatit.

- V měsících, kdy je statisticky vyšší pravděpodobnost dopravní nehody (loni od května do prosince neklesla nehodovost měsíčně pod 7.263), počítejte s delšími dojezdovými časy policie a záchranné služby.

- V jarním období roste riziko nehod se zvěří. Každý takový incident nahlaste policii, případně myslivcům. Fotodokumentace později pomůže s pojistným plněním. 

Ať už vás na cestách potká cokoliv, vždycky je dobré být připraven. Vedle klasického zákonného pojištění proto doporučujeme sjednat i pojištění havarijní, které vás za minimální spoluúčast oprostí od velkých účtů v autoservisu. 

ŠkoFIN nabízí velké množství variant pojištění, které například v rámci ŠKODA Pojištění a balíčku Plus kryjí také následky střetu se zvěří až do částky 100.000 korun bez spoluúčasti. Dále toto pojištění ochrání vaše vozidlo před odcizením, vandalismem, živelnými pohromami, nebo díky němu máte nárok na náhradní vozidlo až na dvacet dnů. V rámci ŠKODA Pojištění Plus je také například první škodní událost bez vlivu na naspořené bonusy, o slevy na pojistném tedy nepřijdete.

Pro více informací o možnostech pojištění vozidla navštivte www.skofin.cz