Pro ty, co vybírají nové pneumatiky, máme příjemnou zprávu: pneumatik pro letní měsíce by měl být dostatek. „Očekáváme spíše mírný vzestup zájmu,“ potvrzuje Jakub Pyšný z internetového obchodu Kupuj pneu.cz.

Zdražilo se jen mírně a majitelé aut kvůli počasí vzali útokem prodejce už nyní. Ze statistik internetového obchodu Pneumatiky.cz vyplývá, že jen v únoru byl odbyt vyšší o ohromujících 290 procent.

Při výběru Češi většinou dávají přednost zlaté střední cestě a více nakupují prémiové značky. „V některých rozměrech není zase až tak markantní cenový rozdíl. Je lepší dvě stě korun připlatit za prémiové pláště, u nichž je oproti levným značkám zaručen vyšší kilometrový dojezd, nižší spotřeba a delší životnost,“ naznačuje Pyšný.

ANKETA: Zdražíte letní pneumatiky?

Lenka Majková, Goodyear Dunlop: Ceny našich letních pneumatik byly zvýšeny v průměru o 5 %. Další změny cen prozatím nejsou plánovány.

Daniel Cahel, Michelin: Ceny platné od ledna 2014 zůstávají minimálně do konce dubna beze změn.

Juraj Ižvolt, Continental Barum: Navzdory vývoji cen surovin, oslabení kurzu a růstu konkurence držíme cenu.

Zdeněk Vacl, Pirelli: Cenová politika pro léto 2014 akceptovala výrazné oslabení koruny vůči euru. Došlo k nepatrné úpravě cen.

Víte, kde a co hledat?

Výrobci pneumatik potvrzují, že gumy starší než 3 roky mají horší jízdní vlastnosti. Špatně skladované i dřív. Většina českých řidičů ale slepě věří prodejcům a stáří vůbec nekontroluje. Podle průzkumu společnosti Goodyear Dunlop většina neví, kde na pneumatice údaj o stáří hledat. Najdete ho přitom snadno. Na bočnici je tzv. DOT kód. Má 12 míst a poslední 4 čísla určují týden a rok výroby. Kupříkladu čtyřčíslí 2410 znamená, že pneumatika byla vyrobena v 24 týdnu roku 2010.

ÚAMK: Test pneumatik

Až 14,5 metrů je rozdíl vzdálenosti, na jaké dokážou zabrzdit nejlepší a nejhorší pneumatika z velkého testu 50 letních pneumatik, kterou uspořádal časopis Autobild. ÚAMK varuje: od sedmičky nejhorších dejte bezpodmínečně ruce pryč. Jsou životu nebezpečné!

Test pneumatiky
Autor: Blesk

Aktuální Svět motorů zdarma s velkou přílohou Jarní péče o auto

► Co bychom měli na autě zkontrolovat

► Přehled jarních servisních akcí automobilek

► Nejčastější otázky o pneumatikách a jejich velký test

Fotogalerie
2 fotografie