Dlouho připravovaná a diskutovaná povinnost použití zimních pneumatik se stává skutečností. Zákon o provozu na pozemních komunikacích od prvního listopadu vysloveně nařizuje zimní obutí použít vždy, když bude na vozovce ležet souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

„Správně by měl řidič přihlédnout k několika základním aspektům. Těmi jsou zejména aktuální venkovní teplota, sněhové srážky, déšť, doba a cíl cesty,“ upřesňuje Veronika Hodačová z policejního prezidia.

Pravda, zní to trochu vágně, ale stačí používat mozek. Řidiči, který jede za krásného a teplého počasí na nedalekou návštěvu, letní obutí projde. Pokud by se chystal někam na týden – změnu počasí předpokládat musí, a proto musí zimní pneumatiky využít.

Stejně totiž bude argumentovat i policie. „V souvislosti se zimními pneumatikami neplánujeme žádné masivní celoplošné akce. To ale neznamená, že se řidiči nemohou s kontrolou setkat. Podstatným impulzem budou povětrnostní podmínky. Pokud navíc bude mít absence zimních plášťů přímý vliv na vznik nehody, přihlédneme k tomu,“ slibuje Hodačová.

Novinkou je, že informace o pneumatikách bude součástí protokolu o nehodě, který je automaticky předáván České kanceláři pojistitelů. A právě pojišťovna může řidiče, který pojede na nevhodném obutí, potrestat. Pojišťovna sice poškozenému vyplatí škodu, ale může ji zpětně vymáhat. „Nový předpis ale neznamená, že by byl z našeho pohledu viníkem každý, kdo pojede v zimě na letních pneumatikách,“ vysvětluje Václav Bálek z Allianz.

Co je zimní pneumatika?

Ta, na jejíž bočnici je vyznačeno označení M + S, M. S, M/S nebo MS. Stejné podmínky platí pro protektory. Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pláště musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3,5 tuny) nebo minimálně 6 mm na všech hnacích (nad 3,5 tuny).

Modelové situace

Kdy mohu jet na letních

Jedu autem jen mimořádně. Je sucho a ani předpověď počasí nehlásí, že by se měly klimatické podmínky zhoršit.

Kdy musím mít zimní

Jedu do hor. Doma je krásně a sucho. Na horách též. Hodlám tam ale strávit týden. Musím mít zimní pneumatiky, neboť během pobytu může napadnout sníh.

Jak bude trestat policie?

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou navíc oprávněni zakázat další jízdu. Při kontrolách bude policisty zajímat nejen druh pneumatiky, ale i její stav.

Modré značky zůstávají!

Povinnost používat zimní gumy od 1. listopadu do 31. března dosud stanovovala dopravní značka Zimní výbava. Nyní je platnost celoplošná. „Chceme tím omezit každoroční nešvary řidičů, kteří vyjedou za nepříznivých klimatických podmínek s letními pneumatikami a zablokují provoz,“ vysvětluje velkou listopadovou revoluci ministerstvo dopravy. Zajímavé je, že v platnosti zůstává nadále i modrá značka Zimní výbava. „Obce tak mají možnost umístit ji na svém území. Povinnost pak platí i v případě příznivého počasí,“ dodává rezort.

Fotogalerie
3 fotografie