Nejdůležitější novinky

Piráti k psychologovi

Pokud jste za přestupky nasbírali 12 trestných bodů, přijdete na čas o řidičák. Navíc vás před jeho vrácením bude nově čekat povinnost podrobit se psychologickému vyšetření.

Povinné zimní gumy

Teď byly povinné jen někde, nově je budou muset mít od 1. listopadu do 31. března řidiči prakticky všude. Tedy tam, kde bude náledí, sníh či námraza, ale i tam, kde to lze jen očekávat.

Radary »za bukem«

Strážníci s radary budou podle novely číhat na neukázněné řidiče skrytě, aniž by na měření rychlosti upozorňovali značkou. Značky od včerejška policisté postupně sundavají.

Stop tajným závodům

Stačí jen podezření policisty, že se účastníte nelegálního závodu, a máte utrum. Policista může auto zabavit, nechat odtáhnout nebo opatřit botičkou až na 48 hodin.

Technická na dojezd

Bude-li mít policista podezření, že vůz není v pořádku, bude vás moct poslat na technickou vzdálenou až 4 kilometry (maximálně 8 tam i zpátky). Když se závada potvrdí, budete muset prohlídku zaplatit.

Vestu vždy na sebe

Už nebude stačit, že máte reflexní vestu kdekoliv ve voze. Nově ji musí mít řidič na sobě vždy, když vystupuje z vozu na silnici mimo obec. Neplatí to pro řidiče mopedu, motocyklu a nemotorových vozidel.

Kamiony jen vpravo

Na tříproudých dálnicích, ale i ostatních komunikacích, mimo obec nesmí náklaďáky jet v levém pruhu. Pokud to není nutné k objíždění, otáčení nebo odbočování. Týká se to i řidičů osobních aut s přívěsem, s nímž překročí na délku 7 metrů.

Alkohol bez bodu

Do 0,3 promile alkoholu v krvi je jízda bez bodu. Nulová tolerance ale zůstává. Řízení pod vlivem je stále přestupek a hrozí za něj pokuta ve výši 2500 až 20 000 korun a zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok.

Změny bodového systému

Přísnější postihy:

Nově za 7 bodů - Neposkytnutí pomoci (první pomoc a přivolání záchranářů), pokud se stanete svědky nehody

Zvýšení ze 6 na 7 bodů - Zakázané předjíždění - Otáčení, jízda v protisměru nebo couvání na dálnici a silnici pro motorová vozidla - Vjíždění na železniční přejezd v případech, kdy je to zakázáno - Řízení po zadržení řidičáku

Zvýšení ze 4 na 5 bodů - Ohrožení přecházejícího chodce při odbočování mimo silnici, při vjíždění na silnici nebo při otáčení a couvání

Zvýšení ze 3 na 5 bodů - Ohrožení jiného řidiče při přejíždění mezi pruhy

Zvýšení ze 2 na 4 body - Nepoužití dětské sedačky nebo nepřipoutání dítěte

Zvýšení ze 2 na 3 - Nepřipoutání dospělé osoby nebo nepoužití ochranné přilby

Mírnější postihy:

Snížení ze 7 na 4 body - Řízení bez řidičáku (aniž by ho získal)

Snížení z 5 na 3 body - Řízení bez platného osvědčení o profesní způsobilosti

Snížení ze 3 na 2 body - Držení telefonu při jízdě

Nově bez bodů:

Řízení s 0,3 promile a méně alkoholu v těle - Jízda bez světel - Nedovolená jízda po dálnici nebo silnici pro motorová vozidla, kterým je to zakázáno - Neoprávněná jízda ve vyhrazeném jízdním pruhu - Neoprávněné použití modrého nebo oranžového majáku - Nerespektování příkazové nebo zákazové značky kromě rychlosti a zákazu předjíždění - Řízení bez platného posudku o zdravotní způsobilosti - Řízení vozidla, které není v registru nebo má jinou než platnou registrační značku - Nedovolená jízda po tramvajovém pásu