Podle leasingových společností se ničeho takového nemusíme bát. I když jsou v době, kdy splácíte leasing, majiteli vozu, tak by se nemělo stát, že si ho poté, co ho pojišťovna vyhodnotí jako totálně zničené, nechaly.

Pokud bylo financované vozidlo totálně zničeno živelnou pohromou, je postup následující, uvádí Stefan Rasche, jednatel společnosti ŠkoFIN. „V první řadě záleží zda klient financuje svůj vůz prostřednictvím leasingu nebo úvěru. V případě úvěru je vlastníkem vozu klient a vůz zůstává v majetku klienta i po totální havárii či zničení. V případě leasingu je po vzájemném finančním vypořádání nabídnut klientovi odkup vozu za zůstatkovou hodnotu,“ vysvětlit Blesku Rasche.

Finanční vypořádání klienta se pak jednoduše odvíjí od toho, jaké pojistné plnění poskytne leasingové společnosti pojišťovna a kolik poté z této částky po konečné kalkulaci zbývá na vás.

Některé »leasingovky« od vás poškozené auto odkoupí nebo umožní jeho prodej. V případě, že se rozhodnete si auto nechat, je započítáno do finančního vyrovnání a dostanete k němu originál neodhlášeného technického průkazu.