Tak totiž zněla i finálová soutěžní otázka druhého kola BLESKovky.

Jak probíhal test? Jelo se za extrémních podmínek! V Mostě sněžilo, trať byla pokrytá slabou vrstvou sněhu. Nebyla nijak upravovaná, nesmí se to. Teplota? Přesně 0 stupňů!

Fotogalerie
6 fotografií

A jak zněla finálová otázka druhého kola? Pamatujete, co jste odpověděli na dotaz: Kolik metrů ujede nová Škoda Octavia s plnou nádrží? K dispozici jste měli i tři nápovědy 1) Počítáno jen do blikání kontrolky paliva, 2) Na okruhu v Mostu, 3) Bez nákladu. Blesk měl k dispozici profesionálního jezdce.

Řidič Jiří Jupa nastoupil do plně natankované Škody Octavia 1,6 MPi v 10.35 hodin. Úkol byl hotový o téměř 4 hodiny později, přesně v 14.25. Vůz na plnou nádrž (60 l) do chvíle, než začala blikat kontrolka, najel 260 800 metrů. Průměrná spotřeba? 15,8 litru.

„Ovlivnily to podmínky. Když jsem začal jezdit, byla trať úplně bílá. Začínalo se proto na sněhu průměrnou rychlostí 40 km/h. Pak jsem vyjížděl stopu svižněji. Nejvyšší rychlost? 150 až 160 km v hodině,“ popsal okolnosti testu řidič Jiří Jupa. A kdo z čtenářů si tedy odveze další vůz? Ten, kdo správně odpověděl na fi - nálovou otázku druhého kola BLESKovky.

Sledujte deník Blesk a dozvíte se, kdo se trefi l. Automobil vyhraje čtenář, který bude správné odpovědi (260 800 metrů) nejblíže. Pokud vás takových bude více, rozhodne vědomostní kvíz.

S čím řidič jel?
Škoda Octavia 1,6 MPi 75 kilowattů

Kde se testovalo?
Okruh v Mostu:
délka tratě: 4219 m
šířka závodní tratě: 12–14 m
nejdelší rovina: 792 m
nejkratší rovina: 150 m
počet zatáček: 21
z toho 12 pravých a 9 levých převýšení: 12,04 m

Kdo dohlížel na regulérnost?
Jízdu osvědčila notářka Michaela Havlová z Havlíčkova Brodu. Před jízdou zkontrolovala auto, zda je plná nádrž, a také řidičovo osvědčení. Sledovala celou jízdu.

Kdo řídil?
Závodník Jiří Jupa (38) – závodí 20 let. „Nejdříve jsem jezdil s formulovými vozy, teď závodím ve Škoda Octavia Cupu a s cestovními vozy,“ řekl. Je pětinásobným mistrem republiky, závodí na okruhu i do vrchu. Jezdí s octavií, takže ji dobře zná.


Jak jsme předávali první oktávku

První kolo soutěže BLESKovka vyhrál Jiří Čada (42) z Lipníku nad Bečvou a zaslouženě si odvezl novou Škodu Octavia. Poctivě hrál soutěž, správně zodpověděl otázky a porazil v rozstřelu další dva fi nalisty! Na konci prvního kola poslal odpověď na otázku: "Kolik výtisků běžného vydání deníku Blesk váží stejně jako nová Škoda Octavia, ve které sedí Česká miss 2007 Lucie Hadašová?" Bylo to 1310 kilo! Stejně jako nová škodovka se sličnou misskou uvnitř váží přesně 20 154 výtisků Blesku!