"Vítězství ani jednoho z těch hlavních bloků, které soupeřily o to, kdo bude první na pásce v izraelských volbách, potenciálně neznamenalo jakékoli riziko pro stávající, velmi dobré česko-izraelské vztahy," řekl Sobotka. "Já budu nepochybně mít možnost, abych vítězi voleb pogratuloval, a určitě se budeme těšit na to, že v Izraeli brzy vznikne vláda, se kterou budeme moci pokračovat ve stávající spolupráci," doplnil.

Česko platí dlouhodobě za jednoho z nejbližších spojenců židovského státu v Evropě a ve světě a obě vlády udržují nadstandardní dialog. Loni se v Izraeli konaly druhé mezivládní rozhovory za účasti velké části ministrů obou kabinetů. "Předpokládám, že jakmile bude ustavena nová izraelská vláda, která vzešla z těchto mimořádných voleb, tak ten dialog na vládní úrovni bude pokračovat," poznamenal k tomu Sobotka.

Poslanec Marek Ženíšek z TOP 09 zdůraznil, že v Izraeli se konaly demokratické volby, "což je v regionu, kde Izrael leží, ojedinělé a výjimečné". Předpokládá, že se nezmění osoba premiéra ani složení vlády. "Izrael je demokratická země a pro česko-izraelské vztahy se nic po volbách nezmění," napsal ČTK Ženíšek.

Opoziční ODS přivítala vítězství Likudu a popřála mu úspěch při jednání. "Naše země podporovala vznik Státu Izrael po druhé světové válce, a co nejužší spolupráci podporujeme i nyní," sdělila ČTK poslankyně Miroslava Němcová.

Likud získal v úterních předčasných parlamentních volbách čtvrtinu ze 120 parlamentních křesel. Zvítězil tak navzdory průzkumům, které ji řadily na druhé místo za středolevou koalici Sionistický svaz. Ten obsadí 24 křesel a pravděpodobně skončí v opozici.

Politolog Jakub Záhora z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) předpokládá, že po volbách opět v Izraeli vznikne pravicová vláda. "Překvapivá je ta razance úspěchu Netanjahua," řekl ČTK Záhora, podle něhož bude mít pravděpodobný staronový izraelský premiér složitou pozici hlavně na mezinárodní scéně.

"Vztahy s Evropskou unií a Spojenými státy byly hodně chladné a ten typ ostré rétoriky, který Netanjahu používal v kampani, tomu moc nepřidá," připomněl odborník na Blízký východ například premiérův výrok před volbami, že za něj nikdy nevznikne samostatný palestinský stát. "Pro Evropskou unii i Obamovu administrativu je to deklarovaný cíl, a pokud se teď stane premiérem někdo, kdo to explicitně vyloučí, tak je otázka, co se bude dít," poznamenal Záhora.

"Zárodek politického programu, který Netanjahu nastínil, ho naprosto od Evropy i USA odcizuje," doplnil politolog. I Českem preferované dvoustátní řešení, založené na existenci samostatného Izraele a Palestiny, je podle něj za těchto podmínek "v podstatě mrtvé" a česká diplomacie z toho "asi bude mít docela bolehlav".