Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel exposlanec ANO a lékař Pavel Plzák (†63): Podlehl těžké nemoci

Aktualizováno -
8. dubna 2024
16:47
Autor: ČTK, Mii - 
8. dubna 2024
16:28

Ve věku 63 let zemřel v sobotu po těžké nemoci bývalý poslanec hnutí ANO za Královéhradecký kraj Pavel Plzák. Od roku 2022 byl lékař Plzák zastupitelem v Trutnově. O jeho úmrtí dnes informovaly na sociálních sítích trutnovská radnice a hnutí ANO.

Plzák ve sněmovně zasedal v letech 2013 až 2021. Ve volbách v roce 2013 i v roce 2017 figuroval na druhém místě kandidátky hnutí ANO. Při posledních sněmovních volbách v roce 2021 kandidoval z pátého místa a stal se prvním náhradníkem.

„Vážení přátelé, s těžkým srdcem a hlubokým zármutkem vám musíme sdělit, že nás opustil po těžké nemoci náš milovaný kamarád, výjimečný kolega, lékař a exposlanec MUDr. Pavel Plzák. Jeho odchod je pro nás všechny velkou ztrátou,“ napsala královéhradecká organizace hnutí ANO na facebooku. 

„Budu navždy vzpomínat na naše společné debaty a Pavlův smysl pro humor. Byl to velký pan Diskutér. Upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ reagoval na oznámení poslanec ANO a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Vzpomíná také poslanec ODS Ivan Adamec, dlouholetý starosta Trutnova. „S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o úmrtí našeho vzácného přítele a kolegy, Pavla Plzáka. Pavel nebyl jen významným trutnovským lékařem a zastupitelem, ale i mým velkým kamarádem. Vzpomínám na naše společné chvíle, naše rozhovory a vše, co jsme spolu prožili. Jeho odhodlání a bojovný duch byly inspirací pro nás všechny,“ napsal s tím, že Pavlova smrt je velkou ztrátou. „Bude nám všem nesmírně chybět,“ doplnil Adamec.

Současný starosta Trutnova Michal Rosa (ODS) uvedl, že i když znal Plzáka jen jako opozičního zastupitele a v některých věcech se názorově rozcházeli, velmi si ho vážil. „Měl velký přehled a zkušenosti ze svého předchozího působení v poslanecké sněmovně. I díky jeho přístupu se podařilo otevřít dialog s opozicí a debatu na zasedáních zastupitelstva povznést na věcnou úroveň,“ uvedl Rosa.

„Jeho vážná nemoc byla zjevná, přesto se do poslední chvíle aktivně účastnil práce pro naše město na zasedáních zastupitelstva i mimo ně. Děkuji za jeho práci a nasazení, čest jeho památce,“ napsal rovněž.

V letech 2013 až 2021 byl Plzák předsedou ANO v Královéhradeckém kraji. Mezi lety 2014 až 2022 byl členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Trutnovským zastupitelem se v roce 2022 stal jako lídr kandidátky ANO. Hnutí ANO po volbách v roce 2022 zůstalo v Trutnově v opozici.

Nyní je prvním sněmovním náhradníkem ANO za Královéhradecký kraj podnikatel Jaromír Dědeček, který by se mohl stát poslancem v případě, že poslankyně Klára Dostálová uspěje v evropských volbách a stane se poslankyní Evropského parlamentu. Dostálová je jedničkou kandidátky ANO pro volby do Evropského parlamentu.

Sára ( 9. dubna 2024 14:20 )

Za všechno může Babiš, dneska za to, že svítí sluníčko

XYZ3 ( 8. dubna 2024 22:44 )

Dobrý lékař... upřímnou soustrast

ota prvni ( 8. dubna 2024 20:22 )

zrejma Spravodlivosti bolo učiněné za dost... 😕

ota prvni ( 8. dubna 2024 20:20 )

mám za to že LÉKAŘ by měl léčit a Politik ----netřeba dále psát,

- žasnu nad člověkem který absolvoval studium medicíny pro to aby UTEKL do politiky a stal se řadovým po§rancem ... 👎

opravdu žasnu ale Hnusem... 👎 😨

ota prvni ( 8. dubna 2024 20:08 )

RAKOVINA -nezná vítěze a soudruh Babiš - Lhář a zbohatlík by měl zpytovat svědomí za Ty a nejen jeho pra§arny... došlo na Baštu a dojde i na něj a nejen jej vi´d Miloši a zbytek spolku... 👍 stejně jako na LUXE který pohřbil´ České zemědělství přes Grosse a mnohé jiné ... 👍 podotýkám NAŠTĚSTÍ 😃 👍

KARMA není FÁMA 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa