"Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazu. Samozřejmě není tomu tak," komentoval Babiš období před více než rokem, kdy ANO vyjednávalo o koalici s ČSSD a lidovci. Dnes by prý byl tvrdší. Za naivní označil, aby ČSSD měla při podobném výsledku osm členů vlády a nominovala šéfa Legislativní rady vlády. Také měl prý trvat na transparentních tocích ve zdravotnictví. Za rok ve vládě má ale podle něj ANO více zkušeností, vědomostí a sebevědomí a nenechá se "mediálními hrátkami tlačit tam, kde by to bylo nevýhodné".

Babiš uvedl, že jeho hnutí vzniklo kvůli politickým stranám, které podle něj neplnily 25 let po revoluci svoji úlohu a které nakonec stát řídily "kmotry přes milenku premiéra". Jasně se přitom vymezil především proti koaliční sociální demokracii, která je podle něj klasickou velkou politickou stranou. "Paradoxně jedna z těch, proti které jsme vlastně vznikli. Je zatížena kontroverzní minulostí, je zvyklá přehnaně rozdávat z veřejných prostředků. Tím si zavazuje své voliče bez ohledu na možnosti státního rozpočtu," prohlásil šéf hnutí ANO. Uvedl, ře nebude podporovat ČSSD v budování rozhazovačného státu.

Babiš je přesvědčen, že ČR má nyní rozumnou míru zdanění. "Naší mantrou je daně nezvyšovat a přitom důsledně vybírat," podotkl Babiš. O možném zvyšování korporátních daní nebo zavedení sektorové daně přitom opakovaně mluví právě sociální demokraté. "Jasné říkáme, že naším hlavním cílem je dobře fungující, prosperující a právní stát," poznamenal dále Babiš. Heslo o fungujícím státu přitom dlouhodobě používá i sociální demokracie.

Na adresu obou koaličních partnerů uvedl, že občas komplikují diskuze například o zákonech, které prosazuje iniciativa Rekonstrukce státu, a tím oddalují přijetí důležitých norem. Některé změny tak jdou pomaleji, než si Babiš myslel. K představám svého hnutí uvedl, že chce vytvářet "takový stát, který občany příliš nezatěžuje, ale pomáhá jim." Zmínil přitom pomoc potřebným nebo důstojný život seniorů.

Ministr financí se také vyjádřil pro spolupráci s opozicí na některých zákonech. "Nebudeme všechny návrhy opozičních politiků označovat a priori za negativní," uvedl. Babiš dnes rovněž vyzval veřejnost, aby se více zapojila do politiky. Poprosil zejména aktivní a úspěšné občany, aby o angažmá alespoň přemýšleli. "Nejsme výtahem k moci, ale nejsme ani klasická politická strana, kde si musíte kariéru vysedět," podotkl.

Ve svém projevu také vyjmenoval úspěchy, kterých ANO v posledních několika volbách dosáhlo. Jde podle něj o úspěchy, které v Evropě stěží mají obdobu. Delegáti sněmu ANO by dnes měli zvolit vedení hnutí. Očekává se, že vládní uskupení nadále povede Babiš. Souboj se tak svede asi hlavně o místopředsednická křesla a další místa ve vedení. Diskutovat by se mělo také o programu a změně stanov.