Turecko nepřijalo žádnou vojenskou úlohu v syrském konfliktu a trvá na tom, že hlavním cílem musí být sesazení prezidenta Bašára Asada. Letos pouze povolilo iráckým kurdským milicionářům přejít přes své území do Sýrie a zúčastnit se tam obrany kurdského města Kobani.

Americké ministerstvo zahraničí už v říjnu oznámilo, že se Washington s Ankarou dohodly na programu výcviku a vyzbrojení opozice.

USA poslaly své instruktory do Iráku, aby připravili tamní armádu a pomohli jí v boji proti radikálům z Islámského státu. Z prvních několika set poradců se americký kontingent zvyšuje nyní na 3000.

Turecko nevstoupilo do žádné z leteckých koalicí, které pomáhají bojovat proti radikálům v Iráku a Sýrii. Odmítlo také poskytnout pozemní jednotky do Sýrie, dokud totéž neučiní také jiné země.

Ujalo se ale statisíců syrských uprchlíků, kteří se uchýlili před boji do Turecka. Ankara, která bývala v minulosti spojencem Damašku, se stala jeho hlavním kritikem, když syrská vláda nechala střílet do účastníků demonstrací v roce 2011. Konflikt přerost v ozbrojené boje, jež si dodnes vyžádaly na 200.000 mrtvých a milion zraněných.