"Zítra se nejspíš uskuteční skype-konference se všemi účastníky kontaktní skupiny. Předběžné dohody s nimi bylo dosaženo," citoval TASS vyjádření Pušilina, který je vyjednávačem samozvané Doněcké lidové republiky.

Na základě výsledků této videokonference podle něj pak možná bude stanoveno datum dalšího setkání skupiny v běloruském hlavním městě Minsku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už ve středu ve Varšavě řekl, že jsou na čtvrtek a pátek dohodnuty videokonference kontaktní skupiny, po nichž bude stanoven termín schůzky. Naznačil, že by jím mohla být už tato neděle. Že by se dnes nějaká videokonference konala, nikdo neinformoval.

Na Porošenkovo vyjádření reagovali předáci povstalců rozpačitě. Dali najevo, že jsou nadále pro jednání kontaktní skupiny, ale o nedělním termínu nic nevěděli. Zopakovali také, že je nadále nutné splnit jejich podmínky, to znamená předem domluvit program jednání. Ten musí přitom zahrnovat dodržování příměří, výměnu zajatců podle domluvených seznamů, zrušení rozhodnutí o blokádě Donbasu a vstoupení v platnost zákonů o zvláštním statusu Donbasu a o amnestii.

Ukrajinský prezident před týdnem v úterý vyhlásil na Donbasu "den klidu", který posloužil jako základ stávajícího klidu zbraní. Nyní je situace na východě Ukrajiny oproti dřívějším dnům poměrně klidná, ke střetům ale přesto dochází. Zmíněná kontaktní skupina - složená ze zástupců ukrajinské vlády, povstalců, OBSE a Ruska - již v září dohodla příměří, které však bylo intenzivně porušováno, zřejmě oběma stranami.