Většina izraelských politiků včetně premiéra Benjamina Netanjahua útok připsala podněcování k násilí ze strany palestinských představitelů. "Nevíme, jaké jsou boží záměry, ale víme o podněcování, které se šíří arabskými ulicemi a Jeruzalémem. Podněcování, které bohužel podporují arabští představitelé a které může v citlivém prostředí Jeruzaléma znamenat katastrofu a uvrhnout nás všechny do víru ničení a bolesti," řekl na pohřbu dítěte Rivlin.

Obřadu se zúčastnil také jeruzalémský starosta Nir Barkat a jeruzalémský vrchní rabín Šlomo Amar. Podle izraelských sdělovacích prostředků byla holčička i její rodiče, kteří jsou mezi zraněnými, občanka USA.

Ministr obrany Moše Jaalon dnes prohlásil, že palestinská samospráva Mahmúda Abbáse "není a nikdy nebyla kulturou míru, ale kulturou podněcování k nenávisti a svaté války proti Židům". Podle něj "to začíná Abbásovými lživými výroky o Izraeli na půdě OSN, pokračuje opakovaným očerňováním před světovým společenstvím a končí podněcováním v rámci palestinského školství".

Netanjahu nařídil posílení bezpečnostních opatření v Jeruzalémě a středeční incident připsal přímo Abbásovi. Podle něj svými výroky povzbuzuje k násilí proti Židům v Jeruzalémě. Netanjahu narážel také na to, že Abbás přistoupil na sestavení vlády spolu s Hamasem, který Izrael považuje za teroristickou skupinu. "Takto jednají Abbásovi vládní partneři. A je to tentýž Abbás, který před několika dny podněcoval k teroristickým útokům v Jeruzalémě," řekl Netanjahu.

Ministr průmyslu Naftali Bennett, který stojí v čele pravicové sionistické strany Židovský domov, řekl, že "ani ďábel by nebyl schopen patřičné msty za prolití krve tříměsíčního dítěte". "S nepřítelem, který vraždí děti, je třeba patřičně jednat," prohlásil. Chce, aby policie pohlížela na každého Araba, který bude útočit na Izraelce kamením, jako na teroristu. Palestinci po středečním útoku na několika místech naházeli kamení na tramvajové koleje.

Izraelská pravice poukazuje na to, že podobných útoků v minulých týdnech přibylo a že na ně Netanjahuova vláda nereagovala včas. Šéf parlamentního finančního výboru Nisan Slomjanski hovořil o "tiché intifádě (lidovém povstání)" a vyzval vládu, aby zabezpečila jeruzalémské ulice.