"Sousední stát zahájil přímou a otevřenou agresi proti Ukrajině. To radikálně změnilo situaci v zóně konfliktu," prohlásil Porošenko v projevu na vojenské akademii v Kyjevě.

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej rovnou obvinil Moskvu, že po prohře v "hybridní" válce rozpoutala válku pořádnou: "Naše ozbrojené síly úspěšně zatlačovaly bandy ruských žoldáků, ničili diverzanty a speciální jednotky. Právě proto byl Kreml nucen přejít k rozsáhlému vpádu své pravidelné armády do Donbasu. Dneska máme co do činění s divizemi a pluky. Zítra to mohou být armádní sbory," uvedl ministr podle listu Ukrajinska pravda. "Rusko za to už draze zaplatilo. Stovky ruských vojáků a důstojníků spočinuly v ukrajinské černozemi. Kritické množství ztrát povede k tomu, že Rusko vystřízliví (...) Je to naše velká vlastenecká válka a zvítězíme," dodal.

Ukrajinský prezident oznámil, že po událostech z posledního týdne, kdy ukrajinské vládní síly v boji proti vzbouřencům utrpěly velké nezdary, nastanou změny na vysokých postech armády.

Ruský prezident Vladimir Putin v televizním rozhovoru prohlásil, že ukrajinské síly útočí na východě země "přímo na obydlené čtvrti". "A bohužel mnohé země, včetně evropských, si toho raději nevšímají," řekl šéf Kremlu. Kromě toho obvinil Kyjev z odmítání "politického dialogu" s východem Ukrajiny.

Evropští lídři na sobotním summitu EU vyzvali Evropskou komisi, aby spolu s diplomaty do týdne navrhla podobu dalšího přitvrzení protiruských sankcí v reakci na zprávy, že Rusko vysílá své vojáky na Ukrajinu.

"Doufám, že převáží zdravý rozum a budeme normálně moderním způsobem pracovat a že ani my, ani naši partneři nezpůsobí další škody," citovala agentura Interfax vyjádření Putina k hrozícím sankcím.

Proti dalším sankcím proti Rusku se dnes vyslovila také Čína, která je tradičním spojencem Moskvy. Kroky Evropské unie tímto směrem by podle Pekingu krizi jen dál zkomplikovaly. "Jediným východiskem je politické řešení, sankce nepomohou řešit zásadní problémy na Ukrajině," řekl dnes na pravidelném briefingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí.