"WHO je hluboce znepokojena lidským utrpením a zhoršováním životních podmínek v Gaze vlivem současného konfliktu. Vyzýváme k vytvoření humanitárního koridoru k evakuaci raněných a dodání léků," sdělil v Ženevě mluvčí organizace Paul Garwood.

Podle údajů, jež má WHO k dispozici, byly v bojích poničeny čtyři nemocnice, přes deset klinik a středisko pro postižené.

Izrael chce zredukovat bojovou sílu radikálního Hamasu a zničit tunely, které jeho bojovníci vyhloubili pod hranicí. Palestinci od 8. července na Izrael vypálili přes 2000 raket, z nichž některé mířily na Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu. Na izraelské straně je 35 obětí - 33 vojáků, dva civilisté a jeden thajský dělník.

Saúdskoarabský král Abdalláh nechal odblokovat přes 25 milionů dolarů (510 milionů korun) na pomoc lidem v Pásmu Gazy. Rijád peníze poukázal palestinskému ministerstvu zdravotnictví. Jsou určeny především na léčbu raněných. Už 14. července Saúdská Arábie pro Gazu vyčlenila více než 53 milionů dolarů.

Nyní se intenzivně vyjednává o příměří, které by umožnilo zastavit boje na určitou dobu a dojednat trvalejší klid zbraní. Prostředníci čekají, jak na návrhy odpoví Izrael a Hamas.