Přestřelky mezi ukrajinskými vojáky a proruskými rebely u města Slavjansk na východě Ukrajiny si dnes vyžádaly dva a až pět mrtvých z řad separatistů.

"Síly jsou zjevně nerovné. Signál k použití zbraní proti pokojným obyvatelům už zazněl. Jestli dneska tuto vojenskou mašinérii nezastavíme, povede to k velkému počtu padlých a raněných. Ani ohlášené cvičení NATO v Polsku a Pobaltí nepovede k normalizaci situace okolo Ukrajiny," řekl Šojgu.

Nové ruské vojenské cvičení, které se od dnešního dne odehrává v oblastech hraničících s Ukrajinou, se podle ministra týká jednotek Jižního a Západního vojenského okruhu. Taktická uskupení nacvičují přesuny vlastními silami a rozvinutí k plnění dalších úkolů.

"Kromě toho budou vzdušné síly provádět v rámci manévrů cvičné lety podél státních hranic," citoval rovněž Interfax Šojgua.

Dva obyvatelé ruských oblastí ležících blízko ukrajinských hranic podle agentury Reuters uvedli, že viděli ve vzduchu formace útočných vrtulníků.

Jeden svědek, který byl blízko města Belgorodu na místě vzdáleném asi 25 kilometrů od hranice, tvrdil, že viděl deset helikoptér letících směrem na východoukrajinské město Charkov. Není však jasné, zda stroje přeletěly hranici.

Druhý svědek z blízkosti vesnice Valujki rovněž v belgorodské oblasti agentuře řekl, že viděl deset vrtulníků letících od ukrajinských hranic.

Úřadující šéf ukrajinského státu Turčynov nedlouho po Šojguově oznámení dalších manévrů ruských sil u hranic Ukrajiny v televizním vystoupení vyzval Moskvu, aby přestala s neustálými hrozbami a s vydíráním a aby stáhla své vojáky z pomezí. "Necouvneme před teroristickými hrozbami a budeme pokračovat s opatřeními na ochranu životů našich občanů," zdůraznil.

Vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Vjačeslav Ponomarjov předtím podle serveru Ukrinform pohrozil "zastřelením na místě" každému, u koho bude nalezen leták vyzývající k nerespektování nelegálních příkazů vzbouřenců.

Ruský prezident Vladimir Putin nasazení ukrajinské armády u Slavjanska označil za "kárnou výpravu" a "vážný zločin". Zároveň Kyjevu pohrozil blíže neupřesněnými důsledky.

Ve středu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov varoval, že Rusko na ohrožení ruských zájmů či ruských občanů odpoví jako ve střetu s Gruzií o Jižní Osetii v srpnu 2008. Moskva tehdy po gruzínské porážce uznala separatistické provincie za nezávislé státy.

Ruští zákonodárci již dříve dali hlavě státu svolení k nasazení ruských ozbrojených sil na Ukrajině v případě, že dojde k ohrožení ruských občanů či krajanů.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v souladu s bezpečnostními dohodami OBSE požádalo Moskvu, aby do 48 hodin poskytla vysvětlení a podrobnosti o nejnovějších manévrech. "Ruské vojenské cvičení nemůže nevyvolat znepokojení, zvláště po nedávném prohlášení ruského ministra zahraničí, které obsahovalo jednoznačné narážky ohledně možnosti vstupu ruských jednotek na ukrajinské území," uvádí se v prohlášení ministerstva.

Na druhé straně ruské ministerstvo zahraničí dnes večer vyzvalo USA, aby přiměly ukrajinské vedení zastavit vojenské operace na jihovýchodě země a stáhnout jednotky do kasáren. Zároveň si postěžovalo, že se neuskutečnily telefonické konzultace šéfů diplomacií USA a Ruska plánované na středu a na dnešek. Nestalo se tak prý z "důvodů, které závisely na Moskvě".