"Chceme vytvořit bezprecedentní turistický produkt podle zcela nového konceptu, který spojí turistiku s ochranou životního prostředí, historií a mořem," řekl ministr Lorencin, jehož citovala italská agentura ANSA. Vláda podle něj doufá, že nového investora najde do letošního podzimu. "Totální modernizace" podle ministra čeká celou infrastrukturu, která strádá podfinancováním už třicet let.

Brionské ostrovy, které leží nedaleko Istrijského poloostrova, přivedl koncem 19. století k rozkvětu rakouský průmyslník Franz Kupelwieser, mimo jiné ředitel vítkovických oceláren. Už před první světovou válkou se ostrovy staly oblíbeným místem pobytu evropské smetánky a jedním z nejluxusnějších letovisek na Jadranu.

Po druhé světové válce byly ostrovy obnoveny a staly se Titovou rezidencí. Třicet let byly přístupné jen prezidentovým hostům a světovým celebritám, mezi nimiž nechyběly herečky Gina Lollobrigida, Sophia Lorenová nebo Elizabeth Taylorová. Po rozpadu Jugoslávie doprovázeném krvavými válkami se ostrovy znovu otevřely turistům.

Příjmy z turistiky ale nedokázaly pokrýt náklady nutné na udržování infrastruktury. Majitelem ostrova Velký Brion je chorvatské ministerstvo životního prostředí, které provoz letoviska dotuje. Na ostrově je zřízen národní park, turisté tam mohou najít archeologické památky z římského období.

Tito pobýval na jadranských ostrovech v letech 1954 až 1979. Vedle hollywoodských hvězd tam hostil například i korunované hlavy a prezidenty demokratických zemí, stejně jako šéfy diktátorských režimů.