Festival měl dnes začít průvodem postižených, ale kvůli špatnému počasí pořadatelé průvod zrušili. "Od pátku bude k vidění ve Vaňkovce výstava fotek o divadle Barka a neslyšící umělci budou hrát minidivadlo," řekla Aneta Vidurová z Ligy vozíčkářů. Liga 20 let divadlo provozuje.

První představení se v divadle uskuteční 5. října. "Na festivalu se představí 12 souborů z pěti měst České republiky se 100 umělci s handicapem i bez. Vystoupí lidé na vozíku, o berlích, neslyšící, ale také nevidomí," uvedla Vidurová.

Umělci v měsíčním programu nabídnou drama, pohádku, taneční představení, balet, koncert i komedii. Kampaň Postiženi uměním podpořili například herci z divadla Husa na provázku, kteří vystupují v inscenaci Lásky jedné plavovlásky. "Postiženi uměním jsou i členové baletu Národního divadla Brno, beatboxer En.dru nebo zpěvačka Mucha," doplnila Vidurová.

Akce má hned několik cílů. Jednak chce podtitulem Postiženi uměním veřejnosti ukázat, že se nemusí bát postižených. "Spolu s handicapovanými a zdravými herci vytvoříme galerii postižených. Je to krásná nadsázka, která bourá hranici mezi zdravými a handicapovanými. V Barce totiž na postižení vůbec nezáleží," vysvětlila Vlachovská. Dalším cílem je přitáhnout do divadla nové diváky a také ukázat dalším spolkům a souborům, že je pro ně Barka zajímavým prostorem.

Na festivalu se představí také sedmadvacetiletá Ladislava Blažková, která je na vozíčku. S Divadlem Járy Pokojského předvede Přelet nad kukaččím hnízdem. "Hraju už čtyři roky a mám za sebou čtyři představení. Nikdy bych nevěřila, že můžu říct, že jsem umělec, ale teď se tak cítím, přestože jsem postižená. Díky hraní můžu zapomenout na svůj handicap a je to pro mě něco naprosto neuvěřitelného," řekla ČTK Blažková.

Divadlo Barka provozuje 20 let brněnská nezisková organizace Liga vozíčkářů jako místo, kde se mohou realizovat umělci bez ohledu na handicap. Barka poskytuje prostor zhruba 40 souborům. Sál má kapacitu 150 míst, bezbariérový vstup do hlediště i na jeviště. Ročně ho navštíví až 10.000 diváků a uvede se v něm 100 repríz různých představení. Divadlo má roční rozpočet přes jeden milion korun. Od města a kraje dostává v dotacích ani ne polovinu, zbytek jsou příspěvky souborů a peníze ze soukromé sféry. Právě na chod divadla poputuje výtěžek festivalu.