"Byl jsem tím velmi silně negativně překvapený. K takovémuto kroku nebyl rozhodně důvod. International si status památky a také z toho plynoucí ochranu ze strany státu zaslouží," uvedl Ruller. Pro záměr opětovného zápisu hotelu mezi památky mají architekti podporu památkářů, Brna i Jihomoravského kraje.

Stanovisko majitelů hotelu se ČTK zatím nepodařilo získat. Generální ředitel Internationalu Radim Bartoněk nebyl k zastižení. Objekt patří k nejluxusnějším hotelům v Brně.

Podle Karla Doležela z brněnského památkového ústavu pozbyl International status památky na žádost jeho majitele. Ten prý získal strategického finančního partnera, který to požadoval. "Je důležité, že návrh vzejde od Rullera a Šlapety, kteří patří mezi vážené odborníky," řekl dnes ČTK Doležel.

International je součástí brněnské městské památkové zóny, jeho vyškrtnutím ze seznamu památek se podle odborníků podstatně zhoršila ochrana této budovy coby jedinečné památky.

"Pokud by tam byl teď nekulturní investor, mohl by změnit podobu hotelu, a to by rozhodně nebylo dobré," uvedl Ruller.

Hotel International patří k nejznámějším moderním stavbám v Brně. Dokončen byl v roce 1962; jeho tvůrci čerpali inspiraci z funkcionalismu, a to v takzvaném bruselském stylu. Jeho tvůrcem je známý architekt Oscar Niemeyer, kterého proslavily jeho návrhy staveb pro brazilské hlavní město Brasília.

Stavba hotelu je podle odborníků mimořádně zdařilým příkladem souhry řady výtvarných oborů a ukázkou nadčasové kvality a elegance. Poukazují například na elegantní členění fasády, zajímavé povrchy stěn, exkluzivní materiály a důmyslné světelné prvky. Od zprovoznění zdobí interiér zajímavá umělecká díla, například od Jana Rajlicha staršího a Ladislava Martínka.