Věznice bude obsazována na etapy podle aktuálních potřeb. Při plné obsazenosti věznice se počítá se 63 zaměstnanci. "Máme snahu pracovní místa budou obsazovat především příslušníky, kteří již ve Velkých Přílepech pracovali," uvedla Löffelmannová.

Věznice byla před amnestií v provozu přibližně rok, proto zde vězeňská služba neplánuje žádné velké investice. "V současnosti je v řešení stavba vodojemu a oprava vstupní budovy," informovala mluvčí. Trest si zde budou odpykávat ženy odsouzené do věznic kategorií s dohledem a dozorem.

Starostka Velkých Přílep Věra Čermáková už dříve ČTK řekla, že z obnovení provozu věznice obec žádné obavy nemá a naopak by přivítala i obnovení spolupráce, která s věznicí dříve fungovala. Například vězenkyně hrály divadlo pro děti ve školce. V budoucnu by se také mohly zapojit do úklidu obce.

Věznice byla otevřena v roce 2012 a její vybudování stálo přes 11 milionů korun. Bylo to druhé zařízení v ČR určené výhradně ženám. První ženská věznice vznikla ve Světlé nad Sázavou.

Ve středních Čechách se kromě přílepské věznice nacházejí ještě věznice ve Vinařicích u Kladna, Oráčově na Rakovnicku, Jiřicích na Nymbursku a v Příbrami.

Vězeňská služba plánuje také otevření dalších dvou zakonzervovaných věznic v Poštorné v Břeclavi a Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Obě by mohly ve zkušebním provozu začít fungovat už letos. V České republice je nyní ve věznicích téměř 19.000 vězňů.

sbe jpt