Útočník najel na dvojici vojáků na parkovišti poblíž Montrealu. Policie poté začala pronásledovat jeho auto, které se během divoké honičky ve městě Saint-Jean-sur-Richelieu několikrát převrátilo.

Když pak útočník z vozu vystoupil, policie ho zastřelila. U jeho těla policisté našli na zemi nůž; zda jej měl v ruce během střelby však úřad nesdělil. Muž zemřel o několik hodin později, uvedla agentura AP. Jeden z napadených vojáků v nemocnici těžkým zraněním podlehl, druhý je zraněn méně vážně.

Podle zjištění kanadských vyšetřovatelů zabitý útočník "zřetelně inklinoval k teroristické ideologii". Nedávno se stal vyznavačem radikálního islámu. O motivech jeho činu policisté odmítli spekulovat.

Případ vzdáleně připomíná loňskou vraždu britského vojáka Lee Rigbygo, jehož nejprve dvojice britských muslimských radikálů afrického původu v Londýně porazila autem a poté ubodala. Policie neuvedla, zda měli napadení příslušníci kanadské armády v době útoku na sobě uniformy či byli v civilu.

Kanadský premiér Stephen Harper označil incident za znepokojivý. Radikálové z hnutí Islámský stát pohrozili útoky občanům západních zemí včetně Kanady, které se účastní úderů vedených Američany na jejich pozice v Iráku či Sýrii. Není však jasné, zda měl zastřelený muž nějaké vazby na irácké extremisty.